Tıraş olan erkeklerin arasında uzun zamandır devam eden bir tartışma söz konusu: elektrikli tıraş makineleri mi yoksa manuel tıraş bıçakları mı daha iyidir? Elektrikli tıraş makinelerinin bir çok erkek için tercih sebebi olmasının oldukça fazla nedeni vardır: pratik ve hızlı kullanılabilmesi gibi… Bunun yanında manuel tıraş bıçaklarını (ki burada daha çok jiletli tıraş makinelerinden bahsedeceğiz) oldukça fazla erkeğin tercih etmesinin de çokça sebebi vardır. Ancak bu kadar marka ve çeşit arasında kendimiz için doğru olan tıraş makinesini bulmak zor olabilir. Şimdi avantajları – dezavantajları ve işin bilimsel tarafı ile bu iki aracı daha yakından inceleyeceğiz.
İçerik:
- Giriş
- Maliyet
- Kullanım Rahatlığı
- Zaman
- Tıraş Performansı
- Bakım ve Muhafaza
- Tıraş Bilimi
- Sonuç
Giriş
Günümüzde yaygın kullanıma sahip tıraş makineleri söz konusu olduğunda çeşit çok fazla ve seçim yapmak zor.
Herhangi bir tıraş makinesi alacağınızda hangi öncelikler satın alma kararınıza etki ediyor? Maliyet? Pratiklik? Kullanım ömrü?
Peki konuyu hiç tıraş bilimi tarafından ele aldınız mı? Evet her şeyin olduğu gibi tıraşın da bir bilimi ve cildimizin ihtiyaçları var.
Bu yazıda elektrikli tıraş makinesi ile jiletli tıraş makinesini farklı yönleriyle kıyaslayıp, bilimsel tarafından da konuyu kısaca ele aldık.
MALİYET
Elektrikli Tıraş Makineleri
Elektrikli tıraş makineleri başlangıçta yatırım gerektiriyor. Özelliklerine bağlı olarak fiyatları 260 TL ile 2000 TL arasında değişiyor. Ortalama bir elektrikli tıraş makinesine harcanan miktar ise yaklaşık 450 TL.
Bunun yanında körelmiş jilet başlıklarını belirli zaman aralıklarıyla değiştirmek gerekiyor. Genellikle senede bir değiştirilen jilet yine marka ve modele bağlı olmak üzere 150 ile 450 TL arasında değişiyor. Ayrıca elektrikli tıraş makinelerinin eylemini sürdürebilmesi için şarja takılması gerektiğinden, burada ek olarak bir elektrik masrafı da söz konusu.
Bir elektrikli tıraş makinesinin ömrü ise yaklaşık 10 yıl.
Jiletli Tıraş Makineleri
Jiletli tıraş makinelerinin fiyatları marka ve üretildikleri materyale göre 150 TL ile 1250 TL arasında değişiyor. İyi kalitede bir jiletli tıraş makinesini yaklaşık 225 TL’ye alabiliyorsunuz.
Jiletli tıraş makineleri yaprak jiletlerle performans gösteriyor. Yaprak jiletlerin ise tane olarak yaklaşık maliyetleri 0,2 kuruş ile 2,5 Türk Lirası arasında değişiyor ve çoklu kutularda satın alabiliyorsunuz. Bir çift taraflı yaprak jilet ortalama 4 tıraş görüyor ancak bu kişiden kişiye değişiyor. Jileti sakalınızı kesmeyip çektiğini hissettiğiniz zaman değiştirmeniz gerekiyor.
Jiletli tıraş makinelerinin ise ömrü diye bir şey yok çünkü bu makineler ömür boyu size hizmet ediyorlar. Çevrenizde alındığı ilk gün gibi duran ve nesilden nesile devredilmiş jiletli tıraş makinelerine rastlamanız mümkün.
KULLANIM RAHATLIĞI
Elektrikli Tıraş Makineleri
Elektrikli tıraş makinesini ilk defa kullanıyorsanız, cildin bir süre buna alışması için zaman vermeniz gerekiyor. Yeterince yakın tıraş vermediğinden aynı bölgeden geçildiğinde yanmaya sebep olabiliyor. Rahat kullanılabilen ve tıraş eylemini en kısa sürede bitirmek isteyen erkekler tarafından tercih ediliyor. Kontrolün tamamen elinizde olmamasından kaynaklı zor bölgelerde yeterince temiz tıraş alamayabiliyorsunuz. Ancak bir çok erkek tarafından kullanımı oldukça pratik bulunduğundan tercih sebebi oluyor.
Jiletli Tıraş Makineleri
Jiletli tıraş makineleri bilindiği üzere yaprak jiletle performans gösteriyor. Jiletli makinelerin kullanımı ise başta biraz dikkat gerektiriyor. Oldukça yakın ve temiz tıraş verdiğinden bastırmadan kullanılması tavsiye ediliyor. İlk bir kaç tıraşta el alışkanlığı kazanabiliyor ardından herhangi bir çekince olmadan dilediğiniz gibi yakın bir tıraş alabiliyorsunuz. Jiletli tıraş makinelerini de hiçbir hazırlık yapmadan hemen cilde sürmeniz mümkün ancak biz bunu tavsiye etmiyoruz. Islak olarak kullanmanızı tavsiye ettiğimizden bu makinelerle tıraşa başlamadan önce cildi nemlendirerek tıraşa hazırlamak oldukça önem taşıyor. Jiletli tıraş makinelerinde kontrol tamamen sizde olduğundan zor bölgelerde çok temiz tıraş alabiliyorsunuz. Elektrikli tıraş makineleri ya da diğer tıraş bıçakları ile karşılaştırıldığında bir nebze daha yavaş ve keyfini çıkararak kullanmanız en iyisi.
ZAMAN
Elektrikli Tıraş Makineleri vs Jiletli Tıraş Makineleri
Yapılan araştırmalara göre tıraşta zaman parametresine etki eden en önemli faktör tıraşın ıslak ya da kuru olması. Kuru tıraşı tercih eden ve elektrikli tıraş makinelerini kullanan erkekler tıraşını yaklaşık 5-8 dakikada oluyor. Islak tıraşta bu bir iki dakika daha uzuyor. Islak tıraş olan ve jiletli tıraş makinelerini kullanan erkekler (bizim de tavsiye ettiğimiz en sağlıklı tıraş şekli) tıraşını yaklaşık 15-20 dakikada oluyor. Islak ve kartuşlu tıraş bıçaklarını kullananlarda ise bu süre bir kaç dakika daha kısa.
TIRAŞ PERFORMANSI
Tıraş performansını, tıraş yakınlığı, burun çevresi ve boyun gibi zor bölgelere ulaşım, tıraş sonrasında kazanılan temiz görünüm ve cildinizi nasıl hissettiğiniz çerçevelerinden değerlendireceğiz. Cilt sağlığı konusuna yazımızın devamında ayrıca değineceğiz.
Elektrikli Tıraş Makineleri
Elektrikli tıraş makinelerinin jiletleri elbette bir tıraş bıçağı ya da yaprak jilet kadar keskin değil. Zaten bu yüzden hiç bir yönü dikkate almaksızın hızlı bir şekilde cildinize sürebiliyorsunuz. Bundan dolayı elektrikli tıraş makineleri, geleneksel jiletli makineler kadar yakın tıraş vermiyor. Bir çok kullanıcı deneyiminde, pratikliğinin yanı sıra temiz bir tıraş vermediğinden dolayı, bu nokta elektrikli tıraş makinelerinin dezavantajı olarak değerlendiriliyor. Bunun yanında, elektrikli tıraş makinesinin tasarımı ve kullanım mantığı gereği kontrol kabiliyeti az olduğundan, burun bölgesi ya da boyun gibi bölgelerde daha da az performanslı tıraş veriyor. Bundan dolayı bu bölgelerde sakalları tamamen kesene kadar gezdirme eğiliminde olan kullanıcılar tahriş ya da yanma yaşıyor – üstelik hala yeterince yakın tıraş alamıyor.
Sakal yoğunluğu az olan erkekler tıraş sonrasında istedikleri temiz görünümü elde ettiklerini belirtiyorlar. Sakal yoğunluğu fazla olan erkekler ise tıraştan sonra temiz görünüm kazanamadıklarını, kirli sakal görüntüsünün yüzde kaldığını belirtiyorlar. Bu noktada çok farklı kaynaklardan aynı minvalde kullanıcı deneyimlerine ulaşmanız mümkün. Her yönüyle erkek yaşam tarzı sitesi olarak bilinen Art Of Manliness, 15 yıl sonra zaman darlığından dolayı elektrikli tıraş makinelerini yeniden denemek istiyor ve modeller üzerinden örnek vererek hiç birinin jiletli tıraş makineleri kadar yakın ve temiz bir tıraş vermediğinden üstelik tahriş sorunu ile karşılaştığından bahsediyor.
Tıraş sonrasında cildinizi nasıl hissettiğiniz, kendiniz için doğru olan aracı kullanıp kullanmadığınız konusunda önemli bir işaret. Kuruluk hissediyor musunuz? Yanma hissediyor musunuz? Elinizle yüzünüzü yokladığınızda sanki tıraş olmamış gibi hissediyor musunuz? Kıl dönmesi – batık gibi problemlerle karşılaşıyor musunuz? En doğru cevabı kendinizi iyi dinlediğinizde alabilirsiniz.
Yakın tıraş vermeyen tıraş araçlarında kullanıcı, o bölgedeki sakalları tamamen kesmek için defalarca aynı yere vuruş yapıyor. Bu da yanmaya ve tahrişe sebep oluyor. Ayrıca elektrikli tıraş makinesi ile tıraş olan erkeklerin büyük bir kısmı kuru tıraş oluyor (bunun tıraşın bilimine neden aykırı olduğuna ve önermediğimize yazının devamında değineceğiz) ve bu da dermatologlar tarafından, yaşanan cilt problemlerinin nedeni olarak gösteriliyor.
Yapılan anket araştırmalarına göre elektrikli tıraş makinesi kullanan erkeklerin öncelikli şikayeti yakın tıraş alamamak. Tahriş ve yanma yaşayan erkeklerin yüzde olarak daha az olduğu belirtiliyor.
Jiletli Tıraş Makineleri
Jiletli tıraş makinesi, tıraş yakınlığı konusunda değerlendirildiğinde ve gerçek kullanıcı yorumları da incelendiğinde, usturadan sonra en yakın tıraşı veren ve rahat kullanılabilen makine olarak görülüyor. Bu makineler kontrolün tamamen kullanıcıda olması ve yakın tıraş mantığı üzerine tasarlandığından, zor bölgelerde az efor sarfederek iyi sonuçlar alabiliyorsunuz. Yani jiletli tıraş makinelerinin kontrolü tamamen sizde olduğundan ve mükemmel manevra kabiliyetine sahip olduklarından, burun çevresi, çene ve boyun bölgesinde tek seferde etkili sonuç almak mümkün.
Jiletli tıraş makinesi dünyadaki milyonu aşkın kullanıcı tarafından tercih edilen ve tıraş sonrasında sinek kaydı görünüm kazandıran ekonomik makineler olarak görülüyor.
Geleneksel olarak da adlandırılan bu makinelerle ıslak tıraş olunduğundan, cilt tıraşa iyi bir şekilde hazırlanmış oluyor ve böylece tıraş sonrasında yaşanması muhtemel rahatsızlıklar da minimize ediliyor.
BAKIM VE MUHAFAZA
Elektrikli Tıraş Makineleri
Elektrikli tıraş makinelerinin çoğu kullanımdan sonra su altında rahatça yıkanabiliyor. Bazı modellerde başlıkları sizin için otomatik olarak temizleyen ve yağlayan bir şarj ve temizleme ünitesi bulunuyor.
Elektrikli tıraş makinesi doğru temizlendiğinde jilet başlıklarını yaklaşık senede bir değiştirmeniz gerekiyor. Eğer bir temizleme sistemine sahipse temizleme yedek aparatlarının da 2-3 ayda bir yenilenmesi gerekiyor. Elbette şarjlı elektroniklerin belli bir batarya ömrünün olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Jiletli Tıraş Makineleri
Jiletli tıraş makinesi her kullanımdan sonra yaprak jiletinden ayrılarak kolayca yıkanabiliyor. Türkiye coğrafyasının genelinde sular kireçli olduğundan, makineye belirli aralıklarda rutin temizlik yapılması ilk günkü gibi parlamasını sağlıyor. Kaplaması çarpma ya da darbe ile zarar görmediği sürece jiletli tıraş makinesinin paslanma riski bulunmuyor. Rutin temizlikleri yapılan jiletli tıraş makineleri bir ömür boyunca size hizmet edebiliyor.
TIRAŞ BİLİMİ
Cildimiz Ne İstiyor?
Farklı yönleriyle elektrikli ve manuel tıraş makinelerini kıyaslamanın ardından şimdi tıraş bilimine değineceğiz. Deri üzerinde yüzün farklı bölgelerinde farklı yönlere uzayan kıl jiletle kesiliyor ve bu sırada jilet deri ile de temas etmiş oluyor. Kullanıcılarımızla iletişimimizde tıraştan önce cildin temizlenmesinin ve ıslatılarak nemlendirilmesinin her zaman önemli olduğunu söylüyoruz. Peki neden?
Taramalı elektron mikroskobu ile alınmış bu görüntü, deri yüzeyinin yıkanmadan önce ve yıkandıktan sonraki halini gösteriyor. Deri üzerinde her zaman gözle görülmeyen ölü deri, toz ve bakteri yer alıyor. Tıraş öncesinde yüzün temizlenmesi, deri yüzeyini toz ve kirlerden arındırdığından jiletin sakalınızla buluşması daha sağlıklı oluyor bu da doğal olarak daha rahat ve sağlıklı bir tıraş veriyor.
Yüzü tıraş öncesinde temizleyip su ile nemlendirmenin ayrıca faydaları bulunuyor. Cildi ve sakalları hazırlamadan jiletin doğrudan deriye değmesi, deri tarafından darbe olarak algılanıyor. Hazırlıksız yakalanan cilt bariyerinin kaldırılması, ciltte kuruluk ve tahrişe sebebiyet veriyor. Bunun yanında sakal çoğunlukla keratinden oluşuyor ve keratinin de suya karşı ilgisi oldukça yüksek. Suyu bünyesine alan sakal gevşiyor ve daha rahat kesilebilir hale geliyor. Wiley Black Well’in yayınladığı Zoe Diana Draelos tarafından yapılan bir araştırmaya göre cildi 2 dakika nemlendirmenin ardından sakalı kesmek için uygulanması gereken güç tam 2 katı oranında azalıyor. Ayrıca cildi tıraşa hazırlama aşamasının çok uzatılmaması önerilirken, bunun cildin doğal yağlarının uzaklaşmasına ve kuruluğa sebebiyet vereceğinin altı çiziliyor. Bu durumda optimum hazırlık süresinin 1,5 ile 2 dakika arasında olması tavsiye ediliyor. Yani kısaca şunu diyebiliriz ki, ıslak tıraş cilt ve sakallar için en sağlıklı ve en rahat tıraş şekli!
Grafikte görüldüğü gibi, kuru bir sakalı kesmek için uygulanması gereken güç %100 ise, 2 dakika nemlendirmenin ardından uygulanması gereken güç %50’ye düşüyor. (Kaynak: Cosmetic Dermatology, Products and Procedures, Draelos Z. D., S:161)
Sakal çıkış yönü ne demektir? Önemi nedir? Neden sakal haritamızı bilmemiz gerekiyor? Bunlara burada değinmeyeceğiz (Sakal Haritası Nasıl Çıkarılır? ) ancak sakalın sağlıklı kesilmesi anlamında bu detaylar oldukça önemli. Elektrikli tıraş makineleri ile jiletli tıraş makinelerini ayıran en önemli detay burada yer alıyor. Elektrikli tıraş makineleri yön gözetmeksizin hızlıca kullanım için tasarlanmış. Ancak jiletli tıraş makinesi ile yüzün farklı bölgelerinde farklı yönlere doğru tıraş oluyorsunuz. İki kesim ardından sakalın taramalı elektron mikroskobu ile alınmış görüntülerini aşağıda görebilirsiniz. Burada yön gözetmeksizin elektrikli makine ile kesilen sakalın oldukça zarar gördüğü açıkça ortada.
( Kaynak: Microcosmos: Discovering the World Through Microscopic Images from 20 X to Over 22 Million X Magnification Hardcover – August, 2007
by Brandon Broll, Sf: 41 )
SONUÇ
Erkekler bütçeleri, öncelikli istekleri ve kullanım alışkanlıkları doğrultusunda farklı tercihler yapıyorlar. Burada açık bir karşılaştırma ve değerlendirmenin yanında tıraşın cilt ve sakal tarafından bilimsel yanı da ele alındı. Her tercihin dayandığı haklı sebeplere saygı göstermekle birlikte, kuru tıraşın tıraş eyleminin doğasına aykırı olduğunu bir kere daha söylemek gerekiyor. Biz rahat ve yakın bir tıraşın ötesinde cilt sağlığınız için, günlük tıraşa uygun yeni başlayanların rahatlıkla kullanabildiği jiletli tıraş makinelerini tavsiye ediyoruz.