TIRAŞ PROBLEMLERİ

TIRAŞ PROBLEMLERİ - Mühle Tıraş Kültürü

Günümüzde birçok erkeğin tıraş sonrası tahriş gibi çeşitli cilt problemleri ile karşılaştığı bir gerçek. Tıraş sonrasında yaşanan cilt problemleri tıraş olmaktan değil, doğru ürün ve tekniklerle tıraş olmamaktan kaynaklanıyor. Yani tıraş sonrası tahriş gibi problemler, uygun tıraş ekipmanları, doğru teknik ve ürünlerle iyileştirilebiliyor.

Fakat şunu söylemeliyiz ki, iyileşmeyen, sürekli devam eden cilt problemleri için dermatolog desteği alınmalı. Tıraş ve tıraş ürünleri, kalıcı cilt problemlerini tedavi edemez. Biz burada, erkeklerin tıraş ile alakalı yaşadığı tahriş, kızarıklık, kıl dönmesi, batık gibi problemlerin kaynağından ve bunları nasıl önleyeceğimizden bahsedeceğiz.

İÇERİK

  1. Cilt Problemleri
  2. Kıl Dönmesi – Batık
  3. Jilet Yanığı – Tahriş
  4. Kesiklere Karşı Ne Yapmalıyım?
  5. Sonuç: Genel Olarak Tıraş Problemleri Nasıl Önlenir?

Cilt Problemleri

Tıraş doğru teknik ve ürünlerle uygulanmadığında çeşitli yan etkilere neden olur:

  • Kıl dönmesi
  • Tıraş sonrası tahriş – kızarıklık
  • Batık
  • Jilet yanığı
  • Kesik
  • Jilet kaşıntısı

Bu problemlerin çoğu aslında sadece körelmemiş jilet kullanmak, köpük uygulamak, ATG tıraş olmamak ya da bıçağı/makineyi bastırmadan kullanmak gibi basit değişikliklerle yatıştırılabilir.

Bu problemleri daha detaylı ele alacağız.

Kıl Dönmesi - Batık

Bazı erkeklerin cildi tıraşa karşı kıl dönmesiyle yanıt verir. Tıbbi deyişle Pilonidal Sinüs adı verilen bu cilt problemi kadın ve erkeklerde görülür. Kıllar cildin biraz üzerinde büyüdükten sonra, kıvrılma ve cildin altına tekrar girerek orada büyümeye devam etme eğilimindedir. Bu bölge şişer, kızarır ve enfekte olur.

Neden Olur?

Peki tıraş ile kıl dönmesinin ilgisi nedir? Kıllar çok dipten tıraş edildiğinde (özellikle cilt fazla gerdirildiğinde buna çok rastlanır) kılın ucu cildin dışına çıkamaz ve tekrar deri altına kıvrılarak burada büyümeye devam eder. Cildinizi gerdirerek, makineyi bastırarak, derinin üst tabakasını da kazıyarak kılı en dipten tıraş edersiniz. Sonra cildinizi rahat bıraktığınızda kıl ucu deri altında kalır ve dışarı çıkamaz. Sonuç: kıl dönmesi!

Kıl dönmesi özellikle kıvırcık kıl yapısına sahip erkeklerde daha çok görülür. Yanlış tekniklerle de maalesef artarak sevimsiz bir tıraş problemi haline gelir.

Merak etmeyin, doğru teknikle tıraş olunduğunda bu problemi önleyebilirsiniz!

kıl dönmesi

Ne Yapmalıyım?

Cildinizde batık kıl gözlemliyorsanız ve burası şişmiş kızarmış ise, kıl cilt altında büyüyor demektir. Öncelikle cildin alt tabakasında büyüyen kıl ucu dışarı çıkarılarak rahatlatılmalıdır. Cildinize sıcak suya batırılmış temiz bir havlu ya da pazeni birkaç dakika uygulayın. Bu cildin ve kılın yumuşamasını sağlayacaktır. Batık kılın üzerindeki deri genellikle daha açık renklidir ve dikkatli bakıldığında kılın büyüme yönü bile görülebilir. Temiz bir cımbız ya da iğneyle yavaş ve dikkatlice kılı cildin üstüne çıkarın. Kılın çıkarılan uzun kısmını bir makasla kesin. Birkaç gün tıraş olmayın. En azından bu bölgeyi rahatsız etmemeye özen gösterin. Zamanla uzayan kılı bir makasla deriye yakın yerden kesin. Kıl, derinin altı yerine dışına doğru sağlıklı bir şekilde uzayabilmelidir. Bu durum düzelene kadar bu bölge rahatsız edilmemelidir. Deriyi inceltmek ve kılın rahat çıkmasını sağlamak için bölgeye salisilik asit karışımları (kurutucu etkisi vardır) uygulanabilir. Hasar görmüş bölgeyi dezenfekte etmek için alkollü ürünler sürebilirsiniz.

Lütfen Okuyun: Eğer batık kıllarınıza müdahale etmekten korkuyorsanız ya da iltihap ciddi bir boyutta ise lütfen doktor müdahalesine başvurun! Biz burada uygulanacak basit çözümlerden bahsediyoruz ancak bazı durumlarda doktorunuza danışmanız sizin için en iyisidir.

Nasıl Önlerim?

İdeal bir tıraş makinesi kılı cildin yüzeyi ile aynı hizada keser ve cildin gereğinden fazla kazınmasını veya tahriş olmasını önler. Bu problemi yaşıyorsanız öncelikle kullandığınız tıraş makinesinin sizin için uygun olup olmadığını gözden geçirmelisiniz.

Kartuşlu tıraş bıçakları günümüzde pratikliği bakımından çoğu erkek tarafından tercih ediliyor. Ancak bazı erkeklerde batığın tek nedeni de kartuşlu tıraş bıçakları olabiliyor. 3 bıçaklı ya da 5 bıçaklı tıraş bıçakları, jiletli tıraş makineleri kadar yakın tıraş vermediğinden öncelikle kullanıcılarda bastırma alışkanlığına sebep oluyor. Özellikle bir de cildinizi fazla gerdirerek ve bastırarak bu bıçakları kullandığınızda, tek vuruşta 3 veya 5 bıçağın kestiği kıl, deri altında kalarak batık-kıl dönmesine sebep oluyor. Bilmenizi isteriz ki, çoğu kullanıcımızda bu problemi sadece jiletli tıraş makinesine geçişle çözdük!

Bazı erkekler (elbette kadınlar da) genetik olarak kalın derili olduklarından batık ve kıl dönmesine daha yatkın oluyor. Öncelikle doğru tıraş makinesi kullanılarak ve bastırmadan olunan tıraşla bu problem azaltılsa ya da tamamen önlense de, bu konuda oldukça önemli bir element daha var: tıraş fırçası. Tıraş fırçası cildin üzerindeki ölü tabakayı atma (peeling) gibi önemli bir işleve sahip. Ayrıca kılları kaldırarak uyarıyor ve bu yüzden çok daha temiz ve sağlıklı bir tıraş oluyorsunuz. Yani anlaşılacağı üzere, kılın derinin tekrar altına girmesi, ya da cildin altında kalması gibi karşılaşılan bu sevimsiz tıraş problemini tıraş fırçasıyla ciddi oranda minimize edebilirsiniz. Tıraş fırçası cilt için gerçekten sağlıklı ve tıraş problemlerinin önlenmesinde oldukça önemli bir yere sahip.

deri altından kesilen kıl ve kıl dönmesi

Jilet Yanığı – Tahriş:

Tahriş nedir? Kısaca anlatmak gerekirse, cildimizin en üst tabakası cilt bariyeri ile kaplıdır ve katmanlı lipit tabakalarından oluşur. Bu katmanların arasında yer alan doğal nemlendiriciler bünyesinde bulunan suyu cilt bariyerine bağlar. Bu sayede cildimiz nemli kalır. Bu koruyucu bariyerler zarar gördüğünde cilt su kaybeder. Bu durumda kuruluk, kaşıntı, yanma ve tahrişe sebep olur.

Daha basit anlatmak gerekirse, tıraş olurken cildinizi rahatsız etmeden kıllarınızı kesmeniz gerekir. Eğer cildinizin hazırlıksız olduğu bir anda, onu rahatsız ederek bir tıraş olursanız onun size tahriş, kızarıklık, kuruluk, kaşıntı ile cevap vermesi kaçınılmazdır!

Tahriş geniş çapta ele alınması gereken kapsamlı bir konudur. Birçok nedeni olabilmekle birlikte biz burada tıraşla ilişkisini konuşacağız.

Neden Olur?

Tıraşla beraber gelen tıraş sonrası tahriş problemi birçok erkek tarafından yaşanır ve sanki kaçınılmaz bir problem gibi düşünülür. Fakat gerçek tam tersidir: tahrişsiz bir tıraş mümkün!

Tıraş sonrası tahriş, tıraş bıçağının ya da tıraş makinesinin fazla baskı uygulanarak kullanılmasından, aynı bölgeye defalarca vuruş yapılmasından, ATG (tanımı için tıklayın.) veya kuru tıraş olmaktan ve kör jiletle tıraş olmaktan kaynaklanır.

Tıraş bıçağını cilde bastırarak uyguladığınızda, cilt bariyerine farkında olmadan zarar verirsiniz ve tıraş sonrası tahriş yaşarsınız. Aynı bölgeye (özellikle kuru) defalarca vuruş yaptığınızda cilt bariyerini de kazırsınız ve sürtünme yanığı ya da tahrişle sonuçlanır. Kör jilet kullanımı tahrişlerin en yaygın kaynağıdır. Bazı erkeklerin cildi de saf porsuk kılına karşı negatif yanıt verir. Saf porsuk (pure badger) kılı bastırılarak kullanıldığında daha tıraşa başlamadan tahrişe veya yanmaya yol açabiliyor. Şimdi bunları nasıl önleyeceğimize bakalım.

Baskı sonucu zarar gören cilt bariyeri

Nasıl Önlerim?

Tahrişe karşı alınacak ilk önlem, en azından haftada bir kez jilet değiştirmektir. Yeni ve keskin bir jilet, cildi tahriş etmeden kılları nazikçe keser. Jiletin kılları kesmeyip çektiğini hissettiğiniz zaman jilet değiştirme zamanınız kesinlikle gelmiş demektir!

Kuru tıraş olmak tahrişin diğer sebeplerinden biridir. Tıraşa başlamadan önce cildinizi ılık suyla mutlaka nemlendirin. Tıraş kremi ya da tıraş sabunuyla elde ettiğiniz köpük, jiletle cilt arasında tampon işlevi görerek cilt bariyerinin zarar görmesini engellediğinden tahrişi de önler.

Her fırsatta söylüyoruz: cildinizi tıraş öncesi doğru adımlarla hazırlamak, yaşanan problemleri büyük ölçüde önler. Tıraş fırçası deriyi ve kılları uyararak tıraşa hazırlar. Tıraş köpüğünü tıraş fırçasıyla uygulamak cildin tıraşa en sağlıklı şekilde hazırlanmasını sağlar. Cildinize “tıraş olacağım.” mesajını bu şekilde verirseniz, tıraş sonrası tahriş yaşamazsınız.

Kılın büyüme yönünün tersi yönde tıraş olmayın. ATG tıraş birçok erkekte tahrişe yol açıyor ve bu çok özel durumlar dışında tavsiye etmediğimiz bir yöntem. Bunun için “Sakal Haritası Nasıl Çıkarılır? “ başlıklı yazımızı incelemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Sakalların büyüme yönünde olunan 2 perde, ya da ilk perde WTG ikinci perde XTG şeklinde olunan tıraş size tahrişsiz ve temiz bir tıraş verecektir.

Eğer fırça tahrişi yaşıyorsanız, fırçayı dairesel hareketlerle yüze bastırmak yerine badana fırçasıymış gibi kullanırsanız tahrişi önleyebilirsiniz. Bu konuda genel tavsiyemiz zaten köpüğün yüz yerine tıraş kasesinde oluşturulmasıdır. Fırçanızın kılından memnun değilseniz, en yumuşak kıllı silvertip sentetik fırçaları incelemenizi tavsiye ederiz. Tahriş problemi olan hassas ciltli kullanıcılarımız sentetik fırçalarla fırça tahrişi sorunlarını tamamen çözerler.

Neden Bastırıyorum?

Bir dakikanızı ayırın ve düşünün: Eğer istediğimiz ölçüde temiz bir tıraş veriyorsa, neden tıraş bıçağını cildimize bastırıyoruz? Cevap çok basit: Tıraş bıçağından istediğimiz performansı alamayınca çareyi bastırmakta buluyoruz değil mi? Eğer böyle ise, kullandığımız tıraş bıçağı bize uygun değil demektir!

Bazı erkekler 3 bıçaklı veya 5 bıçaklı kartuşlu bıçakların performansından gerçekten memnun. Bastırmadan kullanıyor ve tahrişsiz tıraş alabiliyorlar. Ancak kendinizi gözlemlediğinizde tıraş bıçağını bastırarak kullanıyorsanız lütfen onun size uygun olup olmadığını iyi düşünün.

Burada edinmeniz gereken kesinlikle jiletli tıraş makinesidir. Bastırmadan kullanabilir, üstelik yakın ve konforlu bir tıraş alırsınız.

Kullandığınız tıraş bıçağı ya da tıraş makinesini bastırmadan kullanarak tahrişi önleyebilirsiniz.

Tıraş sonrası gerilen cilt, takviyeye ve yatıştırılmaya ihtiyaç duyar. Cildinizi tıraş sonrasında balsam ya da losyonla yatıştırın ve nemlendirin. Özellikle tahrişe eğilimli hassas bir cildiniz varsa, aloe vera özlü balsam ya da losyon cildinize iyi gelecektir.

Kesiklere Karşı Ne Yapmalıyım?

Tıraş olurken karşılaşılabileceğimiz küçük kesiklere karşı yapılacak en pratik işlem şap kalemi uygulamaktır. Diğer tavsiyemiz ise cilt şapıdır.

Şap ürünleri, antiseptiktir, damar büzücü etkisiyle kanamayı hızlı durdururlar. Jilet yanığını azaltırlar ve cilt yüzeyindeki bakterileri öldürürler. Şap kalemi ya da cilt şapını ıslatın, yüzünüze ve boyun bölgenize sürün. 1-2 dakika bekledikten sonra bol su ile durulayın.

Sonuç: Genel Olarak Tıraş Problemleri Nasıl Önlenir?

Her yerde gördüğümüz aldatıcı reklamlar yerine kullanıcı tecrübelerine baktığımızda, jiletli tıraş makineleri, elektrikli makineler ya da kartuşlu tıraş bıçaklarına göre daha temiz, tahrişsiz ve kıl dönmesi – batık gibi problemlerin yaşanmadığı tıraşlar veriyor.

Her ne kullanıyor isek jileti gereken sürede ( kesmeyip çektiğini hissettiğimizde) değiştirmeliyiz.  

Tıraş kremi ya da tıraş sabunu, tıraş problemlerinin önlenmesinde önemlidir. İyi bir köpük, sürtünmeden kaynaklı rahatsızlıkları önler, cilt bariyeriyle jilet arasında tampon görevi görerek tahriş riskini azaltır. Tıraş köpüğü ya da tıraş jellerini asla tavsiye etmiyoruz, bu konuya başka bir yazıda daha detaylı yer vereceğiz.

Tıraşla ilgili problemleri yaşamamak için, uygun adımlarla doğru tıraş olmak önemlidir.

Tıraş ekipmanlarımız temiz muhafaza edilmelidir.

Tekrar edelim: Cildimize “tıraş olacağım” mesajını en doğru ve sağlıklı yoldan vermek, cildi suyla nemlendirmek, tıraş fırçasıyla köpük uygulamak, doğru makine kullanmak ve tıraş sonrası balsam ya da losyon sürmekle mümkündür.

Yukarıda anlattığımız tüm noktalara dikkat ederek olunan tıraşlar, beraberinde getirdiği cilt problemlerini azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Tekrar eden ve olumlu yanıt vermeyen cilt problemleri için lütfen dermatolog desteği alın.

Yaşadığınız ya da çözdüğünüz tıraş problemlerini yorum bırakarak bizlere iletebilirsiniz.

 

RELATED ARTICLES