YENİ BİR TIRAŞ FIRÇASI İLK TIRAŞ ÖNCESİ NASIL HAZIRLANIR?

YENİ BİR TIRAŞ FIRÇASI İLK TIRAŞ ÖNCESİ NASIL HAZIRLANIR? - Mühle Tıraş Kültürü

YENİ BİR TIRAŞ FIRÇASI İLK TIRAŞ ÖNCESİ NASIL HAZIRLANIR?

İnceleme yazarı: Cihan Keskin 

 

Yeni alınan bir tıraş fırçası ister porsuk kılı ister domuz kılından üretilmiş olsun, ilk tıraştan önce birkaç ufak işlemden geçirilerek tıraşa hazırlanması gerekir. Porsuk kılı tıraş fırçalarında bu hazırlık çok daha basit bir işlem iken, domuz kılı tıraş fırçalarında bu işlem biraz daha uzun ve zahmetlidir. Sentetik tıraş fırçalarını ise ilk tıraş öncesinde, nakliye ve rafta beklemeden dolayı oluşan tozdan arındırmak için bir defa tıraş sabunu ile köpürterek yıkamanız yeterli olacaktır.

Şimdi porsuk kılı tıraş fırçaları ve domuz kılı tıraş fırçalarının ilk kullanımdan önce tıraşa nasıl hazırlanacağına bakalım.

Porsuk Kılı Tıraş Fırçalarının Hazırlığı:

 

Porsuk kılı tıraş fırçaları domuz fırçalar kadar işlemden geçmeden kullanılabilir olsa da bir ön temizlik aşaması bu fırçalar için de gereklidir. Özellikle bazı kıl tiplerinde yeni alındığında koku hissedilebilir. Bu kokudan kurtulmak için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vardır.

Öncelikle bir kase sıcak suya bir damla kadar bulaşık deterjanı ekleyerek karıştırıp bu karışımda bekletebilirsiniz. (Tıraş fırçalarını asla kaynar suda bekletmeyin. Elinizin dokunamayacağı sıcaklıklara fırçanızı sokmayın. Unutmayın ki fırçanın kılları da organik bir maddedir.)

Aynı şekilde beyaz sirke de kullanabilirsiniz. Burada önemli olan fırçanızın boyanmaması için renksiz beyaz sirke olarak satılan sirkenin kullanımıdır. Bunda da suya çok az miktarda ekleyeceğiniz beyaz sirke etkili olacaktır. (Fazla sirke kullanımı asla önermediğimiz bir temizlik yöntemidir ve fırçanıza zarar verir.)

Son olarak fırçanızı kokusu yoğun bir sabunla köpürtüp köpüklü bir şekilde biraz beklettikten sonra durulayabilirsiniz.

Ben şahsen Mühle yabani iğde özlü sabunu bu işlem için oldukça uygun buluyorum. Bu yöntemleri uyguladıktan bir süre sonra, tıraş fırçasındaki istenmeyen kokular ortadan kalkacaktır. Ayrıca porsuk fırçanızın düğümü de biraz daha açılacak ve kılların yüzünüze maksimum erişimi gerçekleşecektir.

Ben bu işlemi yapmadan basitçe yıkayıp kullanmaya başladım, diyorsanız da sorun yok, kıldaki koku bir süre sonra geçer.

İlk dönemlerde düğümde bazı kılların dökülmesi söz konusu olabilir. Bu konuda endişelenmenize gerek yoktur. Bu normal bir durumdur. Dökülme işlemi 15-20 tıraş sonrasında da sürekli olarak devam ediyorsa fırçanızın üreticisi ile iletişime geçerek sorununuzu paylaşabilirsiniz.

porsuk tıraş fırçası hazırlanması

Domuz Kılı Tıraş Fırçalarının Hazırlığı:

 

Domuz kılı tıraş fırçasının hazırlığı porsuk fırçalar kadar kolay değildir. Koku ile ilgili yukarıda belirttiğimiz aynı uygulamayı yapabilirsiniz ama domuz fırçalarda yapmanız gerekenler sadece koku ile bitmiyor.

Öncelikle elinize ufak bir makas alın ve düğümünüze dokunmaya başlayın. Düğümünüzde koyu siyah renkte veya şeffaf aşırı sert bazı kıllar bulacaksınız. Domuz kılının fırçalarda kullanılmasının en büyük nedeni kıl uçlarının çatallaşıp ayrılmasıyla elde edilen yumuşaklık hissidir. Koyu siyah veya şeffaf sert kıllar çatallanmayacakları için her zaman sizi rahatsız ederler. Bu kıllar için yapabileceğiniz en iyi şey makasınızla düğüme en yakın yerden bu kılları kesmek olacaktır. Sakın kılları cımbızla çekmeye kalkmayın. Cımbızla bu kılları yolmak düğüme zarar verebilir. Bir düğümde sadece birkaç tane böyle kıl olabileceği gibi onlarca da olabilir.

Domuz kıl fırçası rodaj işlemden once

 

Kesme işlemi bittikten sonra düğümün açılması ve çatallanmasını hızlandırıp tıraş keyfimizi arttırmak için fırçamızı bir rodaj işlemine tabi tutmamız gerekiyor. Bu işlem için sert bir kalıp banyo veya tıraş sabununa ve bir havluya ihtiyacımız olacak.

Kase içinde sıcak suda bekletip yumuşattığımız fırçamızı önce sert sabunda köpürtüp ardından duruluyoruz. Durulama işleminden sonra kılları dik gelecek şekilde havlumuza sert darbeler olmadan sürterek kuruluyoruz. Ardından fırçamızı kurumaya bırakıyoruz.

Bu işlemi 10-12 defa tekrarladıktan sonra fırçamızın kıllarının resimdeki gibi çatallanıp açıldığını göreceksiniz. Kıllar elinize artık çok daha yumuşak geldiğinde fırçanız kullanıma hazırdır.

Peki domuz kılı tıraş fırçaları bu süreçte kullanılabilir mi? Ben genelde rodaj bitmeden kullanmaya başlamam ama bu kişiye kalmış bir şey. Rodajı tamamlanmamış fırça iyi köpük yapmaz ve sert olur.

Ben bu işlemi yapmadım ve aldığım gibi kullanıyordum diyorsanız da sorun yok. Siz de sabun yerine yüzünüzde rodajlama yapıyorsunuz merak etmeyin. Domuz fırça yumuşayana kadar bir süre iyi köpük yapmaz ve sert olduğundan çizer. Rodajlama işlemi bitince yumuşadığını ve daha keyif aldığınızı anlayabilirsiniz.

domuz kılı fırça rodajdan sonrası

TIRAŞ FIRÇASI KULLANIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ:

  1. Her kullanımdan sonra fırçanızı iyice durulayarak standa baş aşağı asılı bir şekilde kurumaya bırakın. (Tıraş Fırçası Nasıl Temizlenir?)
  2. Fırçanızı asla uzun süre nemli kalacak bir yerde bırakmayın. Bu bakteri üremesine ve fırçada kötü kokulara sebebiyet verecektir.
  3. Fırçanızı seyahatlerde bile olsa saç kurutma makinesi vb. aletler ile kurutmaktan uzak tutun. Bunun yerine seyahatlerde kullanmak için kolay kuruma özelliği olan sentetik tıraş fırçası edinmenizi tavsiye ederim.
  4. Fırça temizliğinde asla başka kimyasal, ağartıcı vs. kullanmayın.
  5. Domuz fırçanızı tıraşa hazırlarken havludan daha sert zeminlere sürtmeyin. Bu fırçanızın kıl uçlarına zarar verebilir.
  6. Fırçalarınızı asla kaynar suyla kullanmayın.

Bu noktalara dikkat ederek kullandığınız fırçalar size yıllarca hizmet edecektir. Keyifli tıraşlar.

 

Geleneksel tıraşa yeni başlayanlar için tıraş fırçası seçimi nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız tıklayın: GELENEKSEL TIRAŞA YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN TIRAŞ FIRÇASI SEÇİMİ

RELATED ARTICLES