KLASİK TIRAŞ MAKİNESİ SEÇİMİ: AÇIK TARAKLI MI KAPALI TARAKLI MI?

KLASİK TIRAŞ MAKİNESİ SEÇİMİ: AÇIK TARAKLI MI KAPALI TARAKLI MI? - Mühle Tıraş Kültürü

Geleneksel tıraşa yeni başlayacaksınız ve kendinize bir klasik tıraş makinesi seçmek istiyorsunuz. Araştırmalara başladınız ancak karşınıza oldukça fazla çeşit ve bilmediğiniz terimler çıkıyor. Yeni başlayanlar için hangisini almak gerekir? Hassas ciltler için hangi tıraş makinesi alınmalı? Açık taraklı mı, kapalı taraklı mı? Günlük tıraşa hangisi uygundur? 2 parçalı makine ile 3 parçalı arasındaki fark nedir? Bu yazımızda sizden aldığımız soruları derleyerek, Mühle tıraş makinelerinin farklı sistemlerini anlattık ve geleneksel tıraşa yeni başlayacak kullanıcılarımıza da tavsiyelerde bulunduk.

Klasik tıraş makinelerinin başlık anatomileri:

Klasik tıraş makineleri yaprak jiletle performans gösteren, manuel makinelerdir. Gillette tıraş bıçakları, oynar başlık sistemi sayesinde cildinize kendiliğinden 30 derece açıyla oturur. Hangi açıyla tutarsanız tutun bu açı değişmez. Klasik tıraş makinelerinin başlığı ise sabittir, bu yüzden doğru açıyı sizin vermeniz gerekir. Bu da değişen yüz hatlarına göre doğru açıyı verme gerekliliği demektir.

Klasik tıraş makinesi temel olarak sap ve başlıktan oluşur.

3 parçalı tıraş makinelerinde sistem sap, alt başlık ve üst başlıktan oluşurken; 2 parçalı tıraş makinelerinde bu durum sap ve üst başlık şeklindedir.

Başlık anatomilerine bakacak olursak Mühle 2 farklı başlık sunar: Açık taraklı ve kapalı taraklı.


2 parçalı ve 3 parçalı tıraş bıçakları

Kapalı taraklı tıraş makinesi:


2 Parçalı ve 3 Parçalı tıraş bıçakları Kapalı taraklı sistemde alt   başlığın cilde temas eden   uzun kenarı, kesintisiz   dümdüz bir yapıdadır.   Koruma barı da   denilebilen bu bar, jilet ile   cilt arasında koruma   görevi görür. Bu bar   sayesinde jilet cilde   doğrudan temas edemez,   yani ciltten uzaktadır.   Cilde temas edebilmesi   için belli bir açıda durması   gerekir (30 derece).  
Mühle klasik tıraş makinelerinde 2 parçalı ve 3 parçalı olmak üzere iki çeşit kapalı taraklı makine vardır.
2 parçalı klasik tıraş makinesinde (twist makine) başlık saptaki vidamsı aksamdan çevrilerek açılır. Başlık sadece üst parça olarak ayrılır, jilet yüklenir ve tekrar kapatılır.
3 parçalı klasik tıraş makinesinde ise başlık kafadan çevrilerek açılır. Üst ve alt başlık olarak 2 parça halinde ayrılır. Alt başlığa jilet yüklenir, üst başlık üzerine takılır, bu sistem de sapa takılır ve tekrar döndürülerek kapatılır. 3 parçalı makinelerde kullanıcılarımızın tasarımıyla birlikte en sevdiği makine R89 klasik tıraş makinesidir. 

2 parçalı makine ile 3 parçalı tıraş makinesi arasında tıraş performansı açısından bir fark yoktur. Twist makine sapındaki ek aksamdan dolayı daha ağır ve daha uzundur. Bazı kullanıcılarımız twist modelini daha klasik bulur ve jilet yüklemesinin daha pratik olduğunu düşünür. Bazı kullanıcılarımız ise kapalı başlığının istediğinde açık başlık ile de değişebilir olmasını istediğinden 3 parçalı makineleri tercih eder. Twist tıraş makinesinin sadece üst başlığı ayrılabildiğinden kafası değişmez. Bunun yanında, 3 parçalı olarak daha uzun ve ağır olan Grande modelimiz de, daha büyük makine isteyen kullanıcılarımız tarafından tercih edilir.

89-twist-grande-klasik-tiras-makinesi

Geleneksel tıraşa yeni başlayan kullanıcılarımız henüz el teknikleri oturmadığından hangi makineyi alacakları konusunda tereddüt yaşıyorlar. Biz yeni başlayan kullanıcılarımıza kapalı taraklı (r 89 başlığı da deriz) tıraş makinelerimizi öneriyoruz.

Peki neden? Öncelikle kapalı taraklı tıraş makineleri ile kendinizi kesmeniz o kadar kolay değildir. Jilet cilde sadece belli bir açıda temas ettiğinden (30 derece) geleneksel tıraşa yeni başlayanların güvenle kullanabilecekleri bir makinedir. Agresif değildir. Keserek azaltma prensibine dayalı tıraş verir, en az 2 perdede temiz tıraşlar alırsınız. Bundan dolayı yeni başlayan ve teknik konusunda zamana ihtiyacı olan kullanıcılarımızın tek vuruşta sakalımı çok dipten keserse, tahriş ederse gibi endişeleri olmasına gerek yoktur.

Kapalı taraklı tıraş makinesi, günlük tıraş için uygun, geleneksel tıraşa yeni başlayan herkesin rahatlıkla kullanabileceği güvenli makinelerdir. Mühle’nin tüm kapalı taraklı makineleri aynı başlığa sahiptir. Farklı sap tasarımları ile sunulur. Kapalı taraklı makinelerden tasarım veya materyalini en beğendiğiniz ürünü seçip, güvenle tıraş olabilirsiniz.

Hassas ciltler için tıraş makinesi:

Peki ya hassas ciltler? Hassas cilde sahip birçok kullanıcımız, mevcut tıraş bıçaklarından memnun kalmayıp geleneksel tıraşa geçiş yapmak istiyorlar. Ancak hangi makineyi seçecekleri konusunda tereddüt yaşıyorlar. Burada yanıt yine aynıdır: kapalı taraklı tıraş makineleri. Ancak hassas cilde sahip kullanıcılarımıza hazırlık aşamasını asla atlamamalarını (bkz: ön hazırlık nasıl olmalı?) ve makineyi başlarda bastırmadan kullanmaları konusunda ek özen göstermelerini tavsiye ediyoruz.

Klasik tıraş makinelerini kullanırken dikkat edilecek ilk nokta nedir derseniz bastırmamaktır deriz. Bu, geleneksel makine kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. Geleneksel tıraşta bastırmama alışkanlığının kazanılması ancak 3-5 tıraş sonunda gerçekleşir. Normal ya da toleransı yüksek ciltler, bastırıldığı takdirde tahrişe karşı daha dirençli olabilir. Ancak hassas ciltlerin toleransı daha düşük olduğundan bu duruma ek özen gösterilmeli, iyi bir ön hazırlıkla cilt ve sakallar yumuşadıktan sonra tıraş olunmalıdır. Elbette tıraş sonrası bakım da atlanmamalıdır.

Burada vurgulanması gereken önemli bir nokta vardır: Tahrişin sebebi klasik tıraş makinesi değildir. Aksine, tahrişe yatkın ciltler çok bıçaklı kartuşlu sistemlere karşı daha çok tepki verir. Çünkü hassas cildiniz bir vuruşta 3 ya da 5 bıçak darbesi alır. Bir de iyi bir ön hazırlık yapmadan cildi bu darbeye maruz bırakıyorsanız tahriş ya da yanma yaşamanız kaçınılmazdır.

Bu noktada tek ve performanslı bir jilet sistemine sahip klasik tıraş makinesi ile olunan geleneksel tıraş hassas ciltler için daha isabetli bir seçimdir. Sakalınıza bir vuruşta tek ama keskin bir jilet değer. Yani kartuşlu sistemlerde olduğundan daha az darbe ile daha temiz tıraş alırsınız.

Bu yüzden hassas ciltli kullanıcılarımız alışma sürecinde belli noktalara daha fazla dikkat ederek, rahatlıkla kapalı taraklı tıraş makinelerini kullanabilirler.

Not: Araştırmalara ek olarak aldığımız dönüşler, geleneksel ıslak tıraşa başlayan kullanıcılarımızın yanma-tahriş gibi cilt sorunlarından kurtulduğunu desteklemektedir.

Ayrıca Mühle 2017 yılında bir diğer kapalı taraklı modelini piyasaya sundu: Rocca serisi de kapalı taraklı sisteme sahip, Mühle’nin ilk çelik kaplama makinesidir. Sistemi 89 başlığıyla benzer ancak agresiflik olarak biraz daha yukarıda yer alır. Yeni başlayanlar başta biraz daha dikkatli olmak koşulu ile kullanabilir. Günlük tıraşa da uygundur. Agresiflikleri hakkında bir kıyaslama yapacak olursak, klasik kapalı taraklı sistem (r 89 başlığı) 3,5/10 agresifliğe sahipken Rocca 5/10 agresifliğe sahiptir.

rocca-klasik-tiras-makinesi-muhle-acik


Açık taraklı tıraş makinesi:

Mühle’nin açık taraklı klasik tıraş makinesi dünyanın en yakın tıraş veren, en agresif tıraş makinesi olarak bilinir. Bu yapıda alt başlığın cilde temas eden uzun kenarında belirgin “tarak” görünümüne sahip dişler bulunur (R 41).

Bu yapıda jilet ile cilt arasında bir güvenlik barı bulunmadığından, jilet cilde daha yakın durur ve daha geniş bir açı aralığında doğrudan temas eder. Bu sayede tıraş makinesi çok daha yakın bir tıraş verir. Kıllar bu dişli yapı sayesinde daha iyi kaldırılarak doğrudan jiletle teması sağlanmış olur.

r41-tarak-yapisi-muhle

Mühle’nin açık taraklı tıraş makinelerinde de, kapalılar için yukarıda bahsettiğimiz gibi 2 ve 3 parçalı modeller bulunur.

r41 klasik twist grande muhle

Açık taraklı tıraş makinelerini kullanmak el alışkanlığı gerektirir. Geleneksel tıraşa yeni başlayan çoğu kullanıcı plastik kullan-at ya da kartuşlu tıraş bıçakları kullanmaya alışıktır. Plastik ya da belli performansta tıraş veremeyen makine kullanımı, zamanla kullanıcılara farkında olmadan bastırma alışkanlığı kazandırır.

Klasik tıraş makinelerini kullanmanın en önemli noktası: bastırmamaktır. Makinenin kendi ağırlığı ile işini yapmasına izin vermeniz gerekir. Doğru açı zamanla bulunur, ancak bu makineler tek ve performanslı bir jiletle yakın tıraş verdiğinden bastırırsanız tahriş yaşamanız olasıdır.

Kapalı taraklı makineler daha yumuşak tıraş verdiğinden, el alışkanlığı kazanma sürecinde, bastırmama refleksine odaklandığınız zaman kısa sürede keyifli tıraşlar almaya başlarsınız. Genel olarak tahriş yaşama olasılığı daha düşüktür.

Ancak açık taraklı makinede sistem gereği daha yakın tıraş alındığından bastırmak hiç iyi değildir.

İşte bu yüzden geleneksel tıraşa yeni başlayan ve el alışkanlığı oturmamış kullanıcılarımıza açık taraklı makinelerimizi tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu agresif makine, yanlış teknikle kullanıldığında tahriş yanma gibi sonuçlar yaşanıyor ve bu keyfi anlamadan daha yolun başında soğuyabiliyorsunuz.

r41 r41 grande ve twist yandan

Açık taraklı tıraş makinelerini günlük tıraşta kullanan kullanıcılarımız olsa da, genel olarak cildi yorduğunu söylersek yanlış olmaz. 2-3 günlük sakalda bile çok etkili sonuç alabildiğiniz açık taraklı tıraş makinesini haftada 2-3 kez tıraş olanlara daha çok tavsiye ediyoruz. Bazı kullanıcılarımız ise ihtiyaçlarına göre açık ve kapalı tarağı değişimli olarak kullanıyor.

Mühle’nin açık taraklı tıraş makinesinin agresifliği 9,5/10 dur. Burada ne kadar yakın tıraş verdiğini anlatmak adına usturanın agresifliğinin 10 olduğunu söylemek faydalı olur.

Peki geleneksel tıraşa yeni başladınız, kapalı taraklı tıraş makinesini kullanıyorsunuz. 3-5 tıraştan sonra daha da alışmaya, keyifli ve temiz tıraşlar almaya başladınız. Doğru açıyı yakaladığınızı düşünüyorsunuz ve açık taraklı sistemi de deneyimlemek istiyorsunuz. Bu durumda yeni makine mi almalısınız? Hayır.

Klasik tıraş makineniz eğer 3 parçalı ise, sadece açık taraklı başlık alarak makinenizin sistemini değiştirebilirsiniz.

kapali baslik acik baslik tiras makinesi muhle

Mühle’nin klasik tıraş makinelerini genel olarak kıyaslayacak olursak, en yumuşak makine 89 başlığına sahip kapalı makinedir, en agresif ise 41 başlığına sahip açık taraklı makinedir. Rocca ise 89’un çok yumuşak, 41’in ise fazla agresif olduğunu düşünen ikisinin arasında bir yakınlık isteyen kullanıcılarımız tarafından tercih edilir.

Makine seçimi konusunda ya da aradığınız ürünü bulma konusunda yardımımıza ihtiyaç duyarsanız bize her zaman canlı destekten ulaşabilirsiniz.

r89 rocca r41 klasik tiras makinesi muhle

RELATED ARTICLES