OKUMADAN GEÇME: KLASİK TIRAŞ BIÇAĞI İLE GELENEKSEL ISLAK TIRAŞ

OKUMADAN GEÇME: KLASİK TIRAŞ BIÇAĞI İLE GELENEKSEL ISLAK TIRAŞ - Mühle Tıraş Kültürü

Klasik tıraş bıçağı olarak adlandırdığımız geleneksel jiletli tıraş aleti, minimum düzeyde travma ile size oldukça temiz bir tıraş sağlar. Fakat bu ancak, tekniğinizi yeterli seviyeye getirdiyseniz geçerlidir.

Sakın korkmayın! Kısa sürede adapte olacağınız bu bıçak tipi, sizin tıraş hakkındaki düşüncelerinizi baştan yaratacak!

Size jiletli tıraş makinası ile doğru bir tıraşın nasıl olunacağını hakkında ayrıntılı bir yazı hazırladık.

Sağlıklı, temiz ve keyifli bir tıraş için ihtiyacınız olanlar:

  1. Jiletli tıraş makinası (klasik tıraş bıçağı)
  2. Çift taraflı yaprak jilet
  3. Tıraş kremi veya tıraş sabunu
  4. Tıraş fırçası
  5. Tıraş kasesi
  6. Tıraş sonrası balsam/losyon

Cildinizi yumuşatmak için temiz bir havlu kullanmak sizin inisiyatifinizdedir. Bunun yanında, kesikler için bir şap taşı (kan taşı) bulundurmanızda fayda vardır. Bilirsiniz ki, şap taşı kesikleri yatıştırmak için bire bir olduğu kadar, gerektiğinde deodorant olarak bile kullanılabilir. Bazı erkekler, tıraş öncesinde krem, yağ ya da özel sabunları kullanmayı severler. Bildiğimiz tek bir şey vardır: vaktiniz ve keyfiniz varsa, tıraşın keyfi bir başkadır.

İhtiyacınız olan her şeye sahip misiniz? O halde şimdi söyleyeceğimiz adımları takip edin.

İyi bir tıraş şu adımlardan oluşur: cildi ve kılları tıraşa hazırlamak, köpük elde etme, köpüğü yüze uygulama, tıraş olma, cilde tıraş sonrası bakım uygulama ve kullandığınız aletlerin temizlenmesi. Bu kadar!

Pratikte, bazı adımlar eş zamanlı olarak gerçekleştirilir. Ancak biz kolay anlaşılması adına sizler için adım adım anlatacağız.

Cildin ve kılların tıraşa hazırlanması:

Bu adımda, cildinizi ve kıllarınızı jiletle karşılaşmaya hazırlamak durumundasınız. Cilt herhangi bir bıçak, jilet ya da makine ile karşılaştığında aslında hasar görür. Cilt için, tıraş makinasıyla olan karşılaşma minimal hasarla sonlandırılmalıdır. Dolayısıyla cildinizin en üst tabakasında yer alan epidermis dokusunu olabildiğince nemlendirmelisiniz. Bu cilt dokusunun elastikiyetini sağladığından oldukça önemlidir. Cilde keskin bir bıçak temas ettiğinde yaralanmalara karşı kendi koruyabilmesi, doğrudan cildin elastikiyeti ile ilgilidir.
Pratikte, cilt tıraşa nasıl hazırlanır? Hemen anlatalım.

  • Yüzünüzü önce ılık bir su ve temizleyiciyle yıkayın. Böylece derinizi yağdan arındırmış olursunuz. Bu durumda suyun kıllara ve epidermise nüfuzunu desteklemiş olursunuz. Su oldukça ılık hatta sıcağa yakın olmalı. Fakat asla çok sıcak olmamalı. Bu cildinizi kurutur hatta yakabilir.
  • Şimdi ılık bir duş alın. Yıkama sırasında suyu birkaç saniye yüzünüze tutmak, cildiniz ve kıllarınıza iyi gelecektir. Ayrıca ılık su gözeneklerin açılmasına cildin rahatlamasına yardımcı olur.
  • Duştan sonra yüzünüzü silmeyin. Şimdi tıraş sabunu ya da tıraş kremiyle köpüğünüzü hazırlayıp cildinize uyguladıktan sonra tıraş olmaya başlayabilirsiniz.

Tıraş köpüğünün yüze fırçayla uygulanması tıraşa hazırlanmayla doğrudan ilgili ve oldukça önemli bir basamaktır. Neden mi?

İlk olarak sabundan hazırlanan köpük her zaman aktif bir alkalin reaksiyonu içerir. Alkali saç kütikülünün elastikiyetini ve gücünü azaltır. Bu sayede hazırlanan tıraş köpüğünün cilde uygulamasının ardından, yaprak jilet ile tıraş olmak daha kolaylaşır.

İkinci olarak da neredeyse her tıraş sabunu ve tıraş kremi, içeriğinde gliserin ya da çeşitli yağlar gibi nemlendirici bileşenler barındırır. Köpük uygulaması esnasında cilt ve kıllar nemlendiğinden, kolay bir tıraşa olanak sağlar.

Üçüncü olarak, köpük; cilt ve kıllar ile jilet arasında tampon görevi görerek, bıçağın ciltte kaymasını kolaylaştırır. Bundan dolayı tıraş makinası epidermise daha az zarar verir.

Son olarak da, köpüğü cildinize bir fırçayla uygulamak, cildinizdeki ölü deriyi uzaklaştırır, cilde masaj yapar aynı zamanda kılları uyarır.

Buradan anlayacağınız üzere, geleneksel ıslak tıraş çok ayrı bir keyiftir evet, fakat cilt için en sağlıklısı, tıraş için en konforlusudur!

Eğer duş almak için yeterli vaktiniz yoksa, bir yüz havlusunu hemen sıcak suyla ıslatıp sıkın ve temiz cildinizde birkaç dakika bekletin. Cildiniz uyurken yağ üretir, gün içerisinde siz farkında olmadan toz ve kire maruz kalır. Bu nedenle buradaki “temizlenmiş cilt” nitelemesini küçümsemeyin. Sıcak suya batırılmış ve sıkılmış havluyu cildinizde bir buçuk dakika bekletmeniz yeterlidir. Gözeneklerinizi açarak cildinizi tıraşa hazırlar. Ardından köpük uygulayıp tıraşa başlayabilirsiniz.

Burada söylememiz gereken önemli bir detay var: havluyu sadece tıraş edeceğiniz bölge yerine tüm yüzünüzde bekletmeniz daha iyidir. Yüz kaslarınız gevşer, gözenekleriniz açılır. Duş almaya vaktiniz olmayabilir fakat kendinize ayıracak iki dakikanız olmalı!
Peki tıraş öncesi ürünler ne olacak? Yağlar– kremler- losyonlar? Dilerseniz, gözenekleri açılmış cildinize tıraş köpüğünü hazırlamadan önce bu ürünleri uygulayabilirsiniz. Birkaç damla yağ ya da fındık tanesi kadar krem, avuç içinde ovduktan sonra yanaklarınıza, çene ve boyun bölgenize uygulayın.

Tıraş öncesi ürünleri mutlaka kullanmalı mısınız?

Hayır. Krem ya da yağ, cildinizi hızlı şekilde nemlendirir ve esneklik verir. Buna bağlı olarak, jilet epidermis tabakasına daha az hasar verir. Fakat bu problem, ılık bir su ve iyi hazırlanmış bir köpük yardımıyla da kolayca çözüldüğünden, tıraş öncesi ürünlerin kullanımı zorunludur diyemeyiz. Bunlara ek olarak, tıraş öncesi yağların fazla kullanımı suyun kıllara nüfuz etmesini önler. Kullanırken fazla kullanımından kaçının, aklınızda olsun.

Yağdan ve günlük kirden arındırdığınız, gözenekleri açılmış ve köpükle kapladığınız cildinizi tıraş etmeye başlayabilirsiniz.

Tıraş kremi ya da tıraş sabunuyla nasıl köpük elde edersiniz?

Çok kolay. İhtiyacınız olan şeyler, tıraş fırçası, ılık su, tıraş kasesi, tıraş kremi ya da sabun. Elbette köpüğü doğrudan avucunuzda ya da yüzünüzde de oluşturulabilir. Fakat biz, daha verimli ve temiz olması adına sizlere küçük bir kase edinmenizi öneririz. Tıraş kasemiz yok diyorsanız, herhangi bir bardak ya da salata kasesi de olur!

Zengin bir köpük elde etmek için:

 

  1. Duşa girmeden önce, tıraş fırçanızı kase içinde ılık suya daldırın. Fırça kıllarınız bu sayede ıslanıp yumuşayacaktır.
  2. Tıraş fırçanızı yaklaşık 8-10 dakika ılık suyun içinde dursa iyi olur.
  3. Kasedeki suyu boşaltın, tıraş fırçasını hafifçe birkaç defa salladıktan sonra tıraş kasenizin içine tıraş kreminden bir miktar sıkın. Burada dikkat etmeniz gereken iki nokta var: Eğer tıraş kremi kullanıyorsanız, tıraş fırçasını 2-3 kere sallayın. Köpük elde etmek için dairesel hareketler yapmaya başlamadan önce, fırçanızın kıllarından su damlıyor olmalıdır. Ancak sabun kullanıyorsanız, tıraş fırçanızı iyice sallayın. Fırça kıllarından su damlamıyor halde, köpük hazırlamaya başladıktan sonra, istediğiniz kıvama gelene kadar azar azar su eklemek daha iyidir. İkinci dikkat etmeniz gereken nokta ise, tıraş kremini bir baş parmağı uzunluğunda yani yaklaşık 3 cm sıkmanız yeterlidir. Peki sabun için? Tıraş fırçanız ağırlaşmalı ve kılları birbirine yapışık halde olmalıdır.

    Faydalı bir tavsiye: Eğer tasarruf sizin için ilk sırada değilse, ihtiyacınız olandan biraz daha fazla yani 4 cm uzunluğunda tıraş kremi kullanmak, daha yoğun bir köpük elde etmenize olanak sağlar. Fakat hiçbir zaman şunu unutmayın: İhtiyacınız olan miktar doğrudan kullandığınız kremin kalitesine ve markasına bağlı olarak değişir. Bu miktar size oldukça ıslak ve aynı zamanda yoğun bir köpük sağlar.
  4. Tıraş fırçanız yardımıyla kase içinde dairesel hareketlerle köpüğünüzü elde edin. Tıpkı çaya şeker atıp karıştırmak ya da omlet çırpmak gibi! Eğer tıraş kremi kullanıyorsanız, yaklaşık bir dakikalık bir aktivite yeterlidir. Sabun için ise biraz daha fazla: istediğiniz fazı elde edip etmediğinizi anlamak için birkaç damla su ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Bunu ancak deneyimleyerek anlayabilirsiniz.
  5. Tıraş köpüğünün hazır olduğunu nasıl anlarsınız? Şunu deneyebilirsiniz: Tıraş fırçanızı kasenin içine, kasenin duvarından destek aldırmadan koymaya çalışın. Tıraş fırçanız ya köpüğün ağırlığı ile kılların üzerinde duracak ya da devrilecektir. Eğer tıraş fırçanız devrilmiyorsa, yüzünüze uygulamaya başlayın. Köpüğün kıvamına dikkat edin, kalın olmalıdır. Eğer köpük içinde çok miktarda büyük baloncuklar var ise, bu biraz daha krem eklemeniz ve karıştırmanız gerektiği anlamına gelir. Köpüğünüz fazla yapışkan ve kuru ise birkaç damla daha su ekleyin ve fırça ile karıştırmaya devam edin.
  6. Hazırladığınız tıraş köpüğünü fırça ile yüzünüze uygulayın. Tekrar edelim, tıraş fırçası ile yüze uygulama yapmak, masaj etkisinin yanında epidermis tabakasındaki ölü hücreleri uzaklaştırır, tabaka ve kılların nem kazanmasını sağlar.

Şimdi tıraş olmaya başlabilirsiniz!

 

Klasik tıraş bıçağı nasıl kullanılır? (Jiletli tıraş makinası da denir.)

 

Önce bıçağın içine yaprak jiletinizi yerleştirin.

Bıçağınız TWIST değilse, bıçağınızın kafasını döndürerek başlık kısmını açacaksınız. Başlık kısmı iki parçadır. İki parçayı birbirinden ayırıp arasına jiletinizi yerleştirecek, başlığın ikinci parçasını tekrar takacak, ve bıçak sapınızı döndürerek bıçağınızı kapatacaksınız.

Bıçağınız TWIST ise, kafa kısmından değil, sap kısmındaki parçadan döndürülerek açılır.

Tıraş bıçağınızı sap kısmının altından tutmaya dikkat edin. Bu sayede tıraş esnasında yüzünüzde fazla baskı hissetmeyeceksiniz. Bıçağın kullanım sırasında kaymasını önlemek için, elinizi köpüğe değdirmemeye dikkat edin. Eğer sabun ya da krem tıraş bıçağının sapına bulaşırsa, sap kısmını hemen yıkayın.

Şimdi geleneksel jiletli makinalarla tanışmayan ya da tanışmaktan çekinenlerin bölümüne geldik!

Evet, tıraş bıçağı cilde doğru açıyla değdirilmelidir. Bu açı da yaklaşık 30°

derecedir. Bu temas açısını sağlamak için, bıçağı doğru açıda tutmak gerekir. Çok mu zor? Hayır! Bu açıyı nasıl bulacaksınız, şimdi bir de bununla mu uğraşacaksınız? Evet, şunu okuyun:

Jiletli tıraş makinalarında tutturulması gereken bu açı, tıraş bıçağının tasarımıyla ilgilidir. Mühle’nin en ikonik bıçaklarından R89 ve R41 bıçaklarıyla bu açı, sap kısmının yere neredeyse paralel tutulmasıyla elde edilir. Anlatımda karmaşık gibi görünse de, aslında adaptasyon süresi oldukça kısa, kullanımı da gayet kolaydır. Ne zaman öğrenirim? Sizlere kolaylıkla 4-5 defadan sonra adapte olacağınızı söyleyebiliriz.

Eğer klasik tıraş bıçağını ilk kez kullanıyorsanız, önce açısını deneyin. Nasıl mı? Şöyle:

Tıraş Makinenin dogru açı bulma yöntemi

  1. Önce elinizde tuttuğunuz makinayı inceleyin ve jiletin içeride nasıl konumlandığını gözlemleyin.    Önemle söylemeliyiz ki, ilk deneme ayna karşısında olmalıdır.
  2. Bıçağın sapı yere 90o derecelik açıyla dik bakacak şekilde bıçağı elinizde tutun ve nazikçe cildinize dokundurun.
  3. Ardından sapı yavaşça yukarı doğru kaldırın, ta ki jiletin cildinize temas ettiğini hissedene kadar.
  4. Bu aşamada nazikçe birkaç vuruş yapabilirsiniz. Doğru açıyı yakaladığınızı bıçağın sakalınızı aldığını hissettiğiniz anda anlayacaksınız.
  5. Çok yüksek ihtimalle ilk denemeniz olduğundan bıçak cildinize küçük bir açıyla temas etti, tıraş etmedi ve sadece sıyırdı. Elbette bu makinanın keyfini çıkarmak için birkaç deneme vuruşuna daha ihtiyacınız var.
  6. Aynı yerden çok sayıda geçiş cildinizde tahrişe sebep olacağından ve cilde bastırarak deneme yapmanızı kesinlikle tavsiye etmediğimizden şöyle bir yol var: Denemeye devam edin. Fakat diğer yönden.
  7. Tıraş bıçağının en üst metal kısmını nazikçe yüzünüzü değdirin. Yani bu, tıraş bıçağının sapının yere tamamen paralel olduğu pozisyon demektir. Şimdi sapı yavaşça aşağı doğru indirin, ta ki jiletin cildinize temasını hissedene kadar. Şimdi birkaç deneme daha yapın. Doğru açıyı deneyimlemeye çalışın.

 

Bilmenizi isteriz:

Çok büyük ihtimalle açıyı hemen yakalayamayacaksınız. Fakat bu size caydırmamalı, çünkü bu o kadar komplike ya da uzun bir yolculuk değil. Biraz sabredin, sonucundan çok keyif alacaksınız!

Açıyı yakalayamadım diye bıçağı cildinize bastırmayın. Yüzünüzün bazı bölgelerinde yakalayamadığınızı sandığınız açı, bazı bölgelerde kendiliğinden denk geleceğinden, bastırmak tahrişe sebep olur.

Kartuşlu bıçaklarda (Gillette ve türevleri) jiletler bir kasa içerisine hapsedilmiş, cilde teması tasarım ile sınırlanmıştır. Ayrıca neredeyse çoğu kartuşlu sistem oynar başlıklıdır ve jiletler kasaya sabit bir açı ile oturtulmuştur. Bu sebeple herhangi bir teknik gerektirmeden tıraş olabilirsiniz.


Ancak jiletli tıraş makinelerinde yani klasik bıçak olarak adlandırdığımız bıçaklarda oynar başlık olmadığından açıyı sizin ayarlamanız beklenir. Bu da bir teknik gerektirir ancak tekrar edelim, kısa sürede adapte olup, ben önceden hiç tıraş olmamışım diyeceksiniz!

Devam edelim:

  • İlk perdede alamadığınız yerleri geçerek, herhangi bir baskı uygulamadan tekrar köpük uygulamasının ardından ikinci perdede almaya çalışın.
  • Tıraştan sonra ne yapılmalı? Tabiki de cildinize hakkettiği bakımı.
  • Tıraş sırasında cilt aslında hasar görür. Epidermisin üst tabakası kaldırıldığından, cilt nem kaybeder. Üstüne bir de tıraş kremi ya da tıraş sabunundaki alkali stresi, cildinizin yardıma ihtiyacı var! Şunları yapın:
  • Yüzünüzü ılık suyla durulayın ve kalan köpükleri temizleyin.

Eğer herhangi bir kesik ya da kanayan yer görüyorsanız, buraya dezenfektan ve hemostatik ürün uygulayın. Bunun halk dilindeki adı kan taşıdır (şap taşı). Mühle, burada çözüm olarak doğal potasyum şapından elde edilen şap kalemi ve şap taşını sunar. Şap kalemi-taşını soğuk suya maruz bırakıp ilgili alana sürmeniz ve birkaç dakika beklemeniz yeterlidir. Siz bu esnada tıraş fırçanızı durulayabilirsiniz. Bunun için şuraya göz atın: Tıraş fırçası nasıl temizlenir?

İki üç dakika sonra cildinizden şap maddesini temizleyin. Bunu soğuk su ile yapmanızı öneririz. Soğuk su gözeneklerin kapanmasına yardımcı olur.

Yüzünüzü temiz havlu ile kurulayın. Unutmayın, havlu ile cildinizi ovmamalısınız. Sadece dokundurarak kurulamalısınız.

Tıraş sonrası ürünlerin kullanım sırası. Alkolsüz tıraş sonrası balsamınızı yüzünüze uygulayın.

Şimdi cildiniz nemlendi, yenileniyor ve bir sonraki tıraşı sabırsızlıkla bekliyor!

Tıraş malzemelerinizle ilgilenme zamanı:

Tıraş bıçağınızın başlığını açın ve arasındaki yaprak jileti çıkarın. Tıraş olmadığınız zamanlarda jileti bıçaktan ayrı tutmanızı tavsiye ederiz.

Tüm metal parçaları kurumaya bırakın. Bunun için bıçağınızı uygun olan bir standa asmanız ve parçalarını kurumaya bırakmanız idealdir.

Tıraş fırçanızı akan su altında iyice durulayın. Tıraş fırçasının içinde kalan sabun ya da krem kalıntıları kıl dökülmelerine sebep olur. İyi durulanmış fırçanızı uygun bir standa kıllar aşağı bakacak şekilde asıp, kurumaya bırakmanızı tavsiye ederiz.

Varsa tıraş kaseniz ve diğer aksesuarlarınızı duruladıktan sonra geleneksel tıraş serüveniniz sona erecektir.

Unutmayın! Geleneksel tıraş, tıraşın en keyifli ve özel halidir. Cildinizi ve kıllarınızı tıraşa hazırladıktan sonra geriye sadece doğru açıyla tıraş olmak kalır.Bu sanıldığı kadar korkutucu olmanın aksine, oldukça kolay, keyifli ve sağlıklıdır.Her şey doğru yapılırsa, mutluluk ve iyi bir ruh hali garantidir!

Şimdi en çok sorulan sorular ve cevapları bölümümüze geçelim.

  • Mühle R89 bıçağını geleneksel tıraşa başlangıçta kullanabilir miyim? Evet, Mühle’nin en popüler geleneksel jiletli tıraş makinası R89 modelidir ve geleneksel tıraşa başlangıç için uygundur. Bir diğer modeli R41 daha agresiftir ve makinaya alıştıktan sonra, yani sonraki aşamalarda kullanmanızı tavsiye ederiz. Bunun için yeniden bıçak almanıza gerek yoktur, sadece başlığını değiştirmeniz yeterlidir ancak sabredin, şimdi değil!
  • Mühle’nin yaprak jiletleri bu alanda hangi sınıfa denk gelir? Yumuşak – orta sınıfına denk gelir. Agresif değildir.
  • Klasik tıraş bıçağı ile kaç perdede tıraş olurum? Biz size sakalın çıkış yönüne doğru iki perdede tıraş olmanızı öneririz. Ancak bu durum kişiden kişiye değişir.
  • Her perdeden sonra tekrar köpük uygulamam gerekir mi? Evet gerekir. Tadını çıkarın.
  • Kıl dönmesi sorunum var, çare geleneksel tıraş mı? Kesinlikle evet. Kıl dönmesinin en büyük nedenlerinden biri, kartuşlu tıraş bıçaklarıdır. Bu aletler çalışma prensibi gereği, kılları çekerek tıraş eder. Bir de siz bastırınca, çekilen kıl kesilir, çekilen kıl kesilir ve kılın cilt altında kalan kısmı çekilerek kesilince ucu içeri girmiş olur. Bu durum özellikle hassas ciltlerde, kıl dönmelerine ya da iltihaplara neden olur.
  • Tıraşa yüzümün önce hangi bölgesinden başlamalıyım? Bu her ne kadar kişisel tercihlerle alakalı olsa da önce yanaklarınızı, elmacık kemiklerinizi tıraş etmeniz, daha sonrasında üst dudağınızı, çene ve boyun bölgenizi tıraş etmek elverişli olacaktır.
  • Tıraş esnasında bıçağı ne kadar bastırmalıyım? Bastırmamalısınız. Buna gerek yok. Bıçak, cildinizin üzerinde kendi ağırlığıyla hareket etmeli. Söylediğimiz gibi, özellikle hassas ciltler için bastırmak tahrişe yol açar.
  • Bir yaprak jileti kaç tıraşta kullanabilirim? Biz bu soruya hiçbir zaman net bir yanıt vermeyiz. Bu kıl tipiniz ve kullanım alışkanlıklarınızla değişkenlik gösterebilir. Fakat şunu rahatlıkla söyleriz: Jiletin sakalınızı kesmeyip çektiğini hissettiğiniz anda jileti değiştirin. Peki bunun bir ortalaması yok mudur? Elbette vardır, kullanıcılar genelde 2-3 tıraştan sonra değiştirirler, fakat tekrar edelim, bu kişiye özeldir.
  • Yaprak jiletleri kullandıktan sonra nereye atmalıyım? Güzel soru, duyarlılığınız için tebrik ederiz! Size bunun için jilet kumbaramızı öneririz. Başta doğa sonra hayvan dostlarımız için!

RELATED ARTICLES