4 MADDEDE NEDEN GELENEKSEL ISLAK TIRAŞ

4 MADDEDE NEDEN GELENEKSEL ISLAK TIRAŞ - Mühle Tıraş Kültürü

Her gün sarsılmadan, eskisinden daha da güçlü karşınıza çıkan sakallarınızla mücadele, size zorlu bir savaş gibi gelebilir. Üstelik bir de tıraş sonrasında ciltte tahriş, kesik, batık gibi sıkıntılar yaşıyorsanız, tıraş olmayı sevmeniz için bir nedeniniz elbette yoktur.

Uzun süre, erkeklerin tıraş konusunda yaşadıkları bu problemlerin çözümü, tek başlığa birden fazla jilet yerleştirilmesi şeklinde sunuldu bizlere.

Aradan yıllar geçti, bıçaklara daha çok jilet eklendi ancak kullanıcıların problemlerinde bir iyileşme görülmedi.

O halde artık bu gerçeği kabullenmenin zamanı geldi: çok jiletli kartuşlu tıraş bıçakları o kadar da iyi iş çıkarmıyor.

Aslında bu farkındalık şaşırtıcı değil. Çünkü çok jiletli kartuşlu bıçaklar, tıraş performansını ya da cilt sağlığını düşünerek değil, tıraş eylemini kolaylaştırmayı düşünerek tasarlandı. Bu tıraş bıçaklarının asıl işi, bir an önce tıraş olmayı bitirip günümüze devam edebilmemiz – ki bu da bizi keyifli bir ritüeli yaşamaktan alıkoyuyor. Üstüne bir de, rahatlığa odaklı her şeyde yaşadığımız gibi kaliteden ödün vermek durumunda kalıyoruz!

İşte tam da bu yüzden, son dönemde geleneksel tıraş aletlerine ve eski ıslak tıraş geleneklerine tekrar dönüş yaşanıyor.

Geleneksel ıslak tıraş nedir?

Kökleri çok eskiye dayanan, başta hijyen ve sağlık konusu temeline oturan tıraş eylemi günümüzde ıslak ve kuru olmak üzere iki farklı şekilde yapılıyor. Biz elbette işin ıslak tarafıyla ilgileniyoruz.

Islak tıraş adından da anlaşılacağı gibi yüzün ıslatılarak tıraş kremi, tıraş sabunu, jel ya da köpük gibi araçlar ve sakal kesici bir sistem ile tıraş edilmesi anlamına geliyor.

Geleneksel ıslak tıraş ise, tıraş fırçası ve tıraş sabunu ya da kremi ile elde edilen köpüğün yüze uygulanması ve ardından geleneksel tıraş aleti ile tıraş olunmasıdır.

Şimdi size neden her erkeğin ıslak tıraşla tanışması gerektiğini 6 madde ile anlatacağız.

1- Daha konforlu ve yakın bir tıraş sağlar.

Maruz kaldığımız yoğun çok jiletli kartuşlu bıçak reklamlarına rağmen şunu unutmamak gerekiyor: sakallarınızı kesmek için aslında tek ve keskin bir jilete ihtiyacınız var.

Tıraş olurken şunu bilmemiz önemli; tıraş bıçağını yüzümüze her uygulayışımızda, cildimiz bir darbe alıyor ve sakalla birlikte cildimizin ince tabakasını da kazımış oluyoruz. Dolayısıyla cildi koruyan lipid bariyeri kazıyıp altındaki epidermis tabakasını açığa çıkararak aynı bölgeyi defalarca tıraş ettiğimizde ya da bıçağı cilde fazla bastırdığımızda ne oluyor? Tahriş. Ayrıca oynar başlıklı kartuşlu tıraş bıçaklarının tasarımına bağlı olarak, yüzümüzün kıvrımlarına uyum sağlaması için bıçağı yer yer bastırmamız gerekiyor ki bu da tahrişe sebep oluyor.

Bu yüzden 3 ya da 5-bıçaklı sistemlerle cilde uyguladığımız bir perde, cildin o bölgesine 3 ya da 5 vuruş yaptığımız anlamına geliyor. Ayrıca kartuşlu sistemlerde döküntülerin aradan çıkmasına izin vermek için jiletler oldukça dik bir açıda yerleştirilmiş. Bundan dolayı da sakalları temiz bir şekilde tıraş etmekten ziyade cildimizi kazımamıza neden oluyor.

Geleneksel tıraş makinalarında ise, hangi bölgeye kaç perde geçeceğimiz ve açı bizim kontrolümüzde. Baskı uygulamadığımızda ise -biz hiçbir zaman aleti bastırmanızı tavsiye etmeyiz- tahriş yaşamıyoruz.

Peki, temiz bir tıraş için tek bir jilet yeterli ise biz neden bunca süredir çok jiletli sistemleri kullanıyoruz?

Bunun altında büyük ve harika bir pazarlama çalışması yatıyor. Zamanla, bıçağa daha çok jilet eklendiğinde daha temiz tıraş olacağımıza bizi ikna ettiler. Bu alandaki büyük üreticiler bir jiletin yanına diğerini eklemek gibi küçük değişiklikler yaparak ve bunlara patent alarak yüksek karların peşinden koşuyorlar. Kısaca burada size vermek istediğimiz mesaj, çok jilet daha iyi ve temiz bir tıraş demek değildir.

2- Uzun vadede cilt için daha sağlıklıdır.

Kötü ve kalitesiz bir tıraş cildimizde birçok probleme neden olur. Tahriş bunlardan bir tanesidir. Derecesine göre birkaç saatten birkaç güne kadar sürer, tatsızdır ve yüzümüzde açıkça bir tahriş görüntüsü bizi toplum içinde utandırabilir.

Kıl dönmesi ve batık ise bu problemlerden diğerleri. Dışa yerine içe büyüyen kıl buna sebep olur ve oldukça can sıkıcıdır. Bu problemler genelde kılın büyüme yönüne değil de tersi yönde tıraştan kaynaklanıyor. Buna ek, ironik şekilde kartuşlu bıçaklarla tıraşta daha yaygın görülüyor.

Aslında çok basit. Nedeni ise çok jiletli bıçakların tasarım mantığı. İlk jilet kılı kökten havaya doğru kaldırır, diğer jiletler ise bu kılı olabildiğince dipten keser. Mümkün olan en alt yerden kılın kesilmesi, jileti ciltten kaldırdığınızda dipten kesilmiş olan kılın cildin altına kaçmasına sebep olur. Bu da tahmin edeceğiniz gibi, dışa değil cildin altına büyüyen kıl demektir.

Yani, uzun vadede bu bıçakların kullanımı, cildimizin hem erken yaşlanmasına hem de bahsettiğimiz problemleri yaşamamıza neden olur. Tıraş ritüelini bu tatsızlıklardan arındırarak daha sağlıklı elementlerle yeniden yapılandırmanız, sizin sağlığınız için çok önemlidir.

Ayrıca belirtmek gerekir ki, sadece tıraş aleti seçimi değil yanına eşleştirdiğimiz ürünler de önem arz eder. Tıraş köpükleri basınçlı kaplardan çıkarak hızlı köpük üretir ancak cildimiz için o kadar da iyi değildir çünkü uzun vadede cildimizi hemen kurutur. Bunun yerine içeriğinde nemlendirici maddeler bulunan tıraş kremleri ya da tıraş sabunlarını kullanmak daha sağlıklıdır.

3- Daha ekonomiktir.

Erkekler arasında en yaygın şikayet konusu, kullan-at tıraş aletlerine harcanan paranın çokluğudur. Bir de tıraş olmaktan hoşlanmıyorsak, bunun bizim için eziyet niteliğinde olması şaşırtıcı değildir. Doğru, neden hoşlanmadığımız bir eylem için bu kadar para harcayalım ki?

Bildiğiniz gibi, kartuşlu tıraş bıçakları ucuz değildir. Üstelik atık halde doğa için de bir felakettir. Çoğu erkek bunları pahalı olmasından dolayı toptan satın almaz ve zamanı gelince hemen alamadığınızda da kötü bir bıçağı yüzünüzde sürüklemek zorunda olmanın verdiği acıyı deneyimlersiniz.

Bunun aksine, ıslak tıraşın geleneksel hali, uzun vadede çok daha ekonomiktir. Geleneksel ıslak tıraş, başlangıçta bir miktar yatırım gerektirir. Çünkü ürünleri çok daha sürdürülebilir ve kaliteli materyallerden üretilir. Bunun için geleneksel bir tıraş aleti, tıraş fırçası ve sabun ya da krem edinmelisiniz.

Geleneksel tıraş aletleri için alacağınız tıraş makinası ömürlüktür, kimyasal vb. madde ile temas ettirmediğiniz sürece uzun yıllar size eşlik eder. Alacağınız bir tıraş fırçası ise yaklaşık olarak 7-10 yıl size eşlik eder. Yaprak jiletler kartuş başlıkları ile karşılaştırdığınızda, dramatik olarak çok daha ucuzdur. Ayrıca kartuşlu başlıkların bir paketine harcayacağınız para ile 6 ay sizinle olacak bir tıraş sabunu almanız mümkündür. Burada kullan-at ürünlere harcanılan paranın çok daha fazla olduğunu hesaplamak için karmaşık matematik hesabına gerek yoktur.

Tüm bunlara ek olarak, geleneksel ıslak tıraş dünyasında tıraş ritüeline harcayacağınız paranın hesabını yapmak yerine her sabah size keyif veren bir eylemin inceliklerini keşfetmekle meşgul olursunuz. Çünkü burası, şık elementleri, değişik kokulu sabunları, tıraş sonrası ürünleriyle sırrı detaylarında saklı büyülü bir dünyadır.

4- Tekrar yaşamayı iple çekeceğiniz keyifli bir deneyime dönüşür

İlk bakışta jiletli tıraş makinasını kullanmak size ürkütücü gelebilir.

Çünkü şimdi kontrol tamamen sizde ve jileti siz takıyor hatta görebiliyorsunuz!

Yüzünüzü bu tıraş aletleriyle tıraş etmenin ne kadar iyi bir fikir olduğu konusunda çekinceleriniz olabilir ancak birkaç denemeden sonra anlayacaksınız ki, bu dünyadaki en doğal şey.

Oynar başlıklı kartuşlu sistemlerde bıçak açısı kendiliğinden 300 dereceye ayarlıdır. Yani bıçağı yüzünüze nasıl tutarsanız tutun, o 300 derece ile oturur. Geleneksel jiletli tıraş makinalarında ise bu açıyı sizin manuel olarak vermeniz gerekir.

Tek yapmanız gereken şey, jiletin duruş açısını gözlemledikten sonra bıçağı yüzünüze 300 derece tutarak bastırmadan kendi ağırlığında kaymasına izin vermek.

İpucu: Yok. Bırakın alet kendi ağırlığı ile işini yapsın!

Islak tıraş size zamanla kıl dönmesi, batık gibi cilt sorunlarınızla nasıl başa çıkabileceğinizi de öğretir.

Zamanla pratik kazanmaya başladıktan sonra sabah rutininizi iple çektiğinizi fark edeceksiniz.

Günümüzde geleneksel tıraş dünyasında yer alan erkekler temiz yüzlü olma zorunluluğuna odaklanmak yerine bu rutindeki keyfi bulmuş ve detayların keşfi ile meşguldürler.

Bunun yanında kendinizi bir anda tıraş sabunu ile tıraş sonrası losyonunuzun kokusunun uyumluluğunu düşünürken bulmanız olasıdır!

RELATED ARTICLES