Geleneksel tıraş, bileni için büyülü bir dünya. Peki, bu dünya sadece Mühle’den mi ibaret? Elbette hayır.
Mühle, jiletli tıraş makinaları söz konusu olduğunda dünyada en bilinen markalardan. Ancak Mühle’nin sunduğu açık ve kapalı tarak sistemi ve aramıza yeni katılan Rocca dışında, geleneksel tıraş severlerin kullandığı farklı markalar veya sistemler ile jiletli makineler de mevcut.
Sizlere Alman markası Mühle ve dünya çapında yaygın kullanıma sahip bilinen ve sevilen diğer markaların jiletli tıraş makineleri hakkında bilgi vermek istedik.
Bu yazımızın en sonunda yer alan tablodan çeşitli markalara ait jiletli tıraş makinelerinin, performansına etki eden teknik faktörler hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Mühle
1945 kuruluşlu Alman markası Mühle, çift taraflı jiletleri ve başarılı tasarım diliyle dikkat çekiyor. Mühle kapalı taraklı başlık sisteminin (R89) bir çok marka için aynı zamanda üreticisi konumunda. Bilinen kapalı taraklı jiletli tıraş makineleri mükemmel dengeli duruşu ve manevra kabiliyeti sunarken, daha büyük alet isteyenler için de büyük boy jiletli tıraş makineleri mevcut. Ayrıca oldukça agresif, usturaya yakın tıraş veren açık taraklı jiletli tıraş makinesi (R41) ise dünyada bilinen en popüler aletlerden biri. Mühle, yumuşak ve agresif jiletli tıraş aletlerine ek olarak geçtiğimiz sene R89 ve R41 arasında bir agresifliğe sahip olan, yeni bir başlık tipi ile kendinden söz ettirdi. Yeni ROCCA serisi adını verdiği ilk çelik üretimi, R89 kadar yumuşak değil ancak R41’in biraz altında bir tıraş istiyorum diyenlerin öncelikli tercihi.
Baxter of California
Bir Amerikan markası, 1965’ten beri çok çeşitli erkek bakım ürünleri üretiyor. Bunun yanında Amerika’da kendi isimleri ile berber dükkânları da var. Markaya ait metal yapım krom kaplama jiletli tıraş makinesi ise başlangıç ve orta seviyedeki geleneksel tıraş severler için tasarlanmış, kapalı taraklı başlığa sahip, üç parçadan oluşuyor. Makinaları Almanya’da üretiliyor (75 $).
Edwin Jagger
Klasik bir İngiliz tasarımına sahip ürünleriyle dünyada oldukça bilinen bir marka olan Edwin Jagger 1988 yılından beri tıraş ürünleri ile kullanıcılarına ulaşıyor. Makine başlıkları Mühle tarafından üretildiğinden, jiletli tıraş makineleri bilinen kapalı taraklı sistemde performans gösteriyor. Markanın açık tarak sisteminde bıçağı henüz yok, sap kısmı ise tasarımıyla markanın imzasını taşıyor. Tasarımıyla değişen çeşitli seriler arasında en çok DE89 jiletli tıraş makinelerinin adı geçiyor (47 $).
Merkur Solingen
1906 yılında Almanya’da kurulmuş DOVO Solingen şirketine bağlı Merkur Solingen markası, jiletli tıraş makineleri konusunda farklı sistemlere sahip, bilinen markaların başında geliyor. Yapılan araştırmalara göre dünyada en yaygın kullanılan üç çeşit Merkur jiletli tıraş aleti var. Bunlardan ilki, iki parçalı tasarımıyla Merkur 34C Heavy Dutyadıyla biliniyor ve başlangıç – orta seviyedeki kullanıcılar için sunuluyor (54 $) . Diğer çeşidi ise, Merkur 37C Slant adıyla bilinmekte. Eğimli (Slant) olması nedeniyle Mühle R41 ile birlikte en agresif birkaç makineden biri olarak sayılan Merkur 37 C Slant, orta ya da ileri seviyede jiletli tıraş makinesi kullanabilenler için tasarlanmış (61$). En sonuncusu ise Merkur Futur ayarlanabilir jiletli tıraş makinesi. Diğer sistemlerden farklı olarak Merkur Futur, 6 kademeli ayarlanabilir sistem özelliği ile kullanıcının istediği yakınlıkta tıraş olmasına imkân veriyor (62,5 $).
Feather
Oldukça keskin yaprak jiletleriyle de bilinen Japon markası Feather, çift taraflı jiletli tıraş makinesi Feather AS-D2 modeli ile de karşımıza çıkıyor. Paslanmaz çelikten el işçiliği ile üretilmiş tasarımıyla krom kaplama jiletli tıraş makinelerinden ayrı bir yerde duran Feather AS – D2 jiletli tıraş makinesi, ağırlığıyla dikkat çekerken, agresif yaprak jiletlerinin aksine size oldukça yumuşak bir tıraş sağlıyor. Marka, Feather AS – D2 modelininin diğer jiletli tıraş aletlerinden farklı olarak daha dik bir açıyla tutulmasını tavsiye ediyor (211 $).
Parker
Hindistan’lı bir aile şirketi olan Parker Shaving, ayarlı ve 3 parçalı jiletli tıraş aletlerinin yanında kelebek kapaklı modelleri ile de tıraş sektöründe bilinen markalar arasında. Krom kaplanmış ve pirinçten yapılmış yeni modeli Parker 99R kelebek kapaklı tasarımıyla çok tercih edilen jiletli tıraş makineleri arasında yer alıyor. Jiletli tıraş makineleri arasında ağır kategori aletler arasında yer alan Parker 99R modelinin agresif olduğu ve ileri düzeyde kullanım alışkanlığına sahip kullanıcılara sunulduğu bilgisi veriliyor ( 41 $).
Rocnel
Küçük adetlerle üretim yapsa da, jiletli tıraş makineleri arasında Türk üretici Rocnel dünyada bilinen ve başarılı markalar arasında yer alıyor. Yapılan pazar araştırmalarına göre en sevilen modeli Rocnel Elite DE serisi. Orta agresifliğe sahip paslanmaz çelikten üretilen Rocnel Elite DE serisinin, Feather yaprak jiletlerle kullanımı öneriliyor. Diğer marka yaprak jiletlerle de uyumlu olduğu ancak sıkışabileceği ve jiletin aletten ayrılmasının zor olabileceğinin de vurgusu yapılıyor (160 $).Yapılan pazar araştırmalarına göre dünyada yaygın kullanılan jiletli tıraş makinlerinden bazı markalara burada yer verdik. Elbette, bunlardan başka da kullanılan bir çok marka mevcut. Aşağıda jiletli tıraş makinelerinin performansına etki eden faktörleri tablo halinde görebilirsiniz. Burada Mühle de dahil olmak üzere yukarıda belirtilenlerden farklı markalar da yer alıyor. Eğer bilgi almak istediğiniz ve burada göremediğiniz başka markalar var ise, yorum bırakarak bize iletebilirsiniz.