ISLAK TIRAŞA YENİ BAŞLAYANLARIN YAPTIĞI 7 HATA

ISLAK TIRAŞA YENİ BAŞLAYANLARIN YAPTIĞI 7 HATA - Mühle Tıraş Kültürü

Islak tıraşa yeni başlıyorsunuz. Belki de tıraş olmaya yeni başlıyorsunuz! Ya da elektrikli tıraş makinelerinden manüel tıraş bıçaklarına geçiyorsunuz. Demek dedeniz gibi tıraş olmaya karar verdiniz! Öncelikle tebrikler ve kesinlikle doğru yerdesiniz. Geleneksel ıslak tıraşa yeni başlayan erkeklerin öncelikle yaptığı şey kendilerine bir klasik tıraş makinesi edinmektir. Bizim yeni başlayanlara tavsiye ettiğimiz ve dünyada en yaygın kullanıma sahip kapalı taraklı klasik tıraş makinemiz R89 adıyla bilinir. Bazı erkekler ise ıslak tıraş keyfini kartuşlu tıraş bıçaklarıyla çıkarırlar.

Lütfen şu konuda içiniz rahat olsun: bu çok keyifli bir yolculuk ancak yola yeni çıkmış her yolcunun zorlu bir takım anları olabilir! Şimdi size ıslak tıraşa yeni başlayan neredeyse her erkeğin yaptığı 7 hatadan ve bunların çözümlerinden bahsedeceğiz.

Okuma süresi: 4 dk.

HATA 1: Zayıf bir hazırlık süreci

Islak tıraşa yeni başlayan erkeklerin yaptığı en yaygın hatalardan biri, tıraşa hazırlık sürecini küçümsemek ve doğru şekilde yapmamaktır. Özellikle elektrikli tıraş makinelerinden geleneksel jiletli tıraş makinelerine geçen birçok erkek tıraşa hazırlık sürecini geçiştirir ve bunun önemli olmadığını düşünür.

Genellikle yüze bir iki defa su sıçratmanın köpük sürmek için yeterli olduğu gibi yaygın bir yanılgı vardır. Ancak yüzün doğru şekilde tıraşa hazırlanması ve temizlenmesi yaklaşık 3 dakika sürer.

Yüzünüzü ılık suyla yıkayın (sıcak değil) ve özellikle yüz için kullanılabilecek sabun ya da temizleyici ile yüzünüzü temizleyin. Vücut için sunulan genel temizleyici niteliğindeki ürünler ciltteki doğal yağları uzaklaştırarak cildi fazlaca kurutur ve bu da tıraş olmayı zorlaştırır. Bunun yanında tıraşa başlamak için en doğru zaman duştan hemen sonradır (çok hassas ciltler hariç).

Hassas cildi olan ya da sivilce ile mücahale eden erkekler yüzlerini havlu yerine nazikçe temiz bir kağıt peçeteyle kurulmalıdır. (Havlu ile cildi ovma cildi tahriş edip sivilceleri kötüleştirebilir.)

Boyun bölgesinin tıraşa hazırlanması genelde göz ardı edilir. Yüze uyguladığınız su ile yumuşatma ve temizleme işlemi boyun bölgesine de yapılmalıdır. Boyun bölgesini en son tıraş etmek, sürdüğümüz köpüğün bölgeyi daha fazla yumuşatmasına imkan tanır. 

Yüzünüze sürdüğünüz her türlü kozmetiğin içeriğini sorgulamanızı tavsiye ederiz. Sadece tıraş kremi ya da tıraş sabunundan elde edilen köpük, sakalları ve cildi doğru şekilde yumuşatır. Hazır jel ya da köpükler, cildinizi daha fazla kurutmaya meyillidir ve kullanımını tavsiye etmeyiz. 

Hazırladığınız köpüğü cildinize tıraş fırçasıyla uygulayın. Bu tıraşın geri kalanının adeta akmasını sağlayacak, yaşayacağınız cilt problemlerini büyük ölçüde minimize edecektir. 

Faydalı yazılar: 3 Adımda Doğru Hazırlık - Tıraş Kremi mi Tıraş Jeli mi? - Neden Tıraş Fırçası 

HATA 2: Kötü bir tıraş köpüğü

Basınçlı tüplerde sunulan tıraş köpükleri, pratiklik açısından geleneksel ıslak tıraşa yeni başlayan erkeklere oldukça çekici gelebilir ancak bu ürünleri kullanarak tıraş olmak yapacağınız önemli hatalardan biridir. Elbette satılan hazır tıraş köpükleri ucuz fiyatlıdır ve birçok kişi bunları sorun yaşamadan kullabilir ancak dezavantajlarını bilmeden. Hazır tıraş köpüklerinin içinde bulunan itici gazlar cildi kurutma eğilimindedir ve üreticiler de bunu telafi etmek için ürünün içine yapay yağlar eklemek durumunda kalırlar. Bunlarla da kalmaz, tıraş ile alakası olmayan stabilizatörler ve koruyucu maddeler gibi birçok katkı maddesi bulundururlar.

Unutmayın; cildiniz en büyük organınızdır ve ihtiyacınız olmayan her ek kimyasal size zararlı olduğu gibi alerji riski de oluşturur.

Önerimiz, kendinize bir tıraş kasesi ve tıraş fırçası edinerek en doğal ve sağlıklı yollarla tıraş köpüğü hazırlamanızdır. Emin olun çok keyif alacaksınız ve zamanla farkını anladıkça geriye asla dönmeyeceksiniz!

Yüzünüze tıraş kremi / tıraş sabunundan yaptığınız köpüğü tıraş fırçası ile uygulamayı deneyin. İlk bakışta pahalı gelebilir ama uzun vadede bakıldığında geleneksel ıslak, tıraş hızlı tüketim ürünlerine göre çok daha ekonomiktir. Sadece başta gereken küçük bir miktar yatırım hem cildinizi hem sizi mutlu edecektir.

Faydalı Yazılar: Tıraş Kremi mi Tıraş Jeli mi?


HATA 3: Sakal çıkış yönünü göz ardı etmek

Sakallarımız cildin dışına doğru “öylesine” çıkmaz, belli bir büyüme yönleri vardır. Sakalların çıkış yönünü anlayabilmek için: bir gün büyümesine izin verdikten sonra cildinizi elinizle hafifçe ovun. Bir tarafa ovarken elinize ters yönde kıllar gelecek, bir tarafa ovarken ise daha yumuşak bir hisle kılın çıkış yönünü anlamış olacaksınız. Bu yumuşak ve “engelsiz” hissettiğiniz taraf, sakallarınızın çıkış yönü anlamına gelir. Yüzünüzün belli bölgelerinde çıkış yönünün farklılaştığını görürsünüz. Mesela sakallarınızın çıkış yönü yanak ile boyun bölgesinde farklı yönlere doğru olabilir. Bu her erkekte gözlenen çok normal bir durumdur. Bu yönleri zihninizde tutmaya çalışarak bir harita çıkarmak size tıraş olurken jileti hangi yönde alacağınız konusunda fikir verecektir! ( Bkz: Sakal Haritası Nasıl Çıkarılır )

Peki bu neden önemli? Tıraş olmak sakalları tamamen yok etmek değil, azaltmaktır, değil mi? Dolayısıyla olabildiğince az tahriş ve rahatsızlık yaşayarak ve “toplu” bir sakal tıraşı eylemi size kolaylık sağlar. Bunu yapmanın en iyi yolu ise sakalların çıkış yönüne doğru tıraş olmaktır. Biz ilk perdeyi her zaman sakal çıkış yönüne doğru olmanızı tavsiye ediyoruz. Daha yakın bir tıraş mı istiyorsunuz? O halde hazırladığınız tıraş köpüğünü yüzünüze bir kere daha uygulayın ve sakal çıkış yönüne 90 derece olacak şekilde ikinci perdeyi olun. Bu  yanaktan kulağa ya da kulaktan yanağa doğru demektir. Bazı erkekler daha yakın bir tıraş isteyerek sakal çıkış yönünün tersine tıraş oluyor ancak biz bunu önermiyoruz. Ters yönde tıraş olmak, özellikle cildi fazla gerdirerek ters yönde kesim yapmak, batık gibi cilt problemlerine yol açabilir.

Eğer klasik tıraş makinesi kullanıyorsanız, biraz hile yapabilir ve sakal çıkış yönü her değiştiğinde alet yönünüzü değiştirmeyebilirsiniz. Boyun ya da çene gibi belirgin değişimlerin olmadığı bölgelerde sakal çıkış yönünün baskın olduğu yöne doğru tıraş olmanız mümkün. Ancak çok jiletli kartuşlu tıraş bıçaklarından kullanıyorsanız, sakal çıkış yönünü iyi takip etmeniz gereklidir. Aksi takdirde tıraş sonrası yanık – tahriş ya da kıl dönmesi gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. “Sakal Haritası Nasıl Çıkarılır?” başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz. 

HATA 4: FAZLA BASKI UYGULAMAK

Islak tıraşa yeni başlayanların yaptığı en yaygın ve en ciddi hata tıraş bıçağına ya da klasik tıraş makinesine çok fazla baskı uygulamaktır. Daha fazla baskı uygulayarak daha çok kılı keseceğimiz gibi yaygın bir yanılsama söz konusudur. Fakat doğrusu bunun tam tersidir: Tıraş bıçakları ya da klasik tıraş makineleri düz bir yüzeyde ilerlerken en iyi performansı verecek şekilde tasarlanmıştır. Fazla baskı uygulamak daha çok kılı kesmediği gibi sadece cilde hasar vererek tahrişe ve performanssız bir tıraşa neden olur!

Modern tıraş bıçakları, erkeklerin bu eğilimi hesaba katılarak gerdirici gibi şeylerle baskıyı bir yere kadar tolere edebilir ancak tümünü değil. Eğer tıraş bıçağınız size yetersiz, yumuşak geliyorsa bir noktadan sonra fark etmeden bastırarak tıraş olmaya başlarsınız. Bu durumda sakalı daha fazla kesmediğiniz gibi, sadece cilt bariyerini kazırsınız ve sonuç? Tahriş ve hala temizlenememiş bölgeler.

Peki ne kadar "baskı" uygulamamız gerektiğini nasıl anlarız? Kafanızı bir yana yatırın ve tıraş bıçağını ya da jiletli tıraş makinenizi diğer yanağınızın üzerinde gezdirin. Hissediyorsunuz değil mi? İşte uygulamanız gereken en fazla baskı bu! Yani size yeterli gelen bir tıraş bıçağını aslında bastırmanıza gerek yoktur. Eğer yeterli gelmiyorsa, bastırmak çare değildir. Jiletini kendiniz seçebileceğiniz klasik tıraş makinelerine göz atabilirsiniz. Böylece tıraşın yakınlığını siz belirlersiniz, tıraş bıçağınız değil. 

Özellikle kartuşlu tıraş bıçaklarının yüze fazla bastırılarak uygulanması hem yanık-tahrişe sebep olur ayrıca derinden alınan kılın ucunun deri içine kaçmasına sebebiyet vererek kıl dönmesi-batık gibi sorunlara yol açar. Tıraş bıçaklarına baskı uygulamak, fevkalade yanlış ve problemlere neden olan bir reflekstir.

Faydalı Yazılar: Tıraş Problemleri

HATA 5: YANLIŞ JİLET AÇISI

Olması gerekenden daha dik açıyla tutulan jiletlerle olunan tıraş tahriş ve kesiklere neden olur. Peki, jileti neden daha dik açıyla tutarız?

Kartuşlu tıraş bıçakları, oynar başlık teknolojisi sayesinde hangi açıyla değdirirseniz değdirin, bıçak cildinize 30 derece ile oturur. Bu süreçte sapını dik kullanma eğilimi sergileyebilirsiniz. Kartuşlu tıraş bıçaklarından klasik tıraş makinelerine geçen erkekler, yaygın olarak makineyi aynı açıyla tutma eğilimindedirler. Klasik tıraş makinelerinde açıyı sizin manuel vermeniz gerekir ve bu açı, jiletli tıraş makinesi için oldukça dik bir açıdır.

Doğru açıyı nasıl buluruz? Öncelikle banyonuzda dikkatinizi dağıtacak radyo, musluktan akan su gibi şeyleri kapatın. Jiletli tıraş makinesinin en üst kısmını yanağınıza dayayın, makine yere paralel açıyla duruyor olmalı. Şimdi makinenin yüzünüze değdiği yer sabit kalacak şekilde, sapından tutarak yavaş yavaş aşağı doğru indirin. Jiletin yüzünüze değdiğini hissettiğiniz anda durun. Bu sizin jiletli tıraş makinenizi tutmanız gereken doğru 30 derecelik açıdır. Makineyi yavaşça aynı açıda yüzünüzde gezdirdiğinizde jiletin sakalınızı kesme sesini duyacaksınız. Bu açıya 6-8 tıraşta alışacağınızdan emin olabilirsiniz.

Eğer kartuşlu tıraş bıçağı kullanıyorsanız, bıçağı yüzünüze hangi açıda tutarsanız tutun sabit açıyla tıraş edecektir. Burada yaygın karşılaşılan problem, erkeklerin kendine has yüz hatları ile onlar için belirlenmiş standart açıda tıraş olma zorunluluğudur. Tek bir tıraş bıçağı ya da jilet herkes için doğru veya iyi olamaz. Bu yüzden jilet seçim özgürlüğü ile klasik tıraş makineleri özellikle 2-3 günde bir tıraş olan ya da sert sakallı erkekler için daha iyi bir seçimdir.

Unutulmamalıdır ki, tıraşta karşılaşılan rahatsızlıklar hiçbir erkek için normal değildir ve doğru ürün seçimi ile iyileştirilebilir. Bu nedenle kartuşlu tıraş bıçağı kullanmaya devam etmek istiyorsanız sizin için en uygun bıçağı bulana kadar çeşitli denemeler yapmaktan çekinmeyin.

 



HATA 6: KURU BÖLGEYİ TIRAŞ ETMEK

Bazen tecrübeli ıslak tıraşçılar bile bu yaygın hataya düşerler ve sonucunda çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşırlar. Hepimizin bildiği üzere ağzın köşeleri ya da spesifik çene hatları gibi yakalanması zor bölgeler vardır. Bu bölgelere karşı verdiğimiz doğal tepki, geri dönüp gördüğümüzde bıçağı buralara hemen tekrar vurmaktır. Ne yazık ki bu hareket kesiklere neden olur!

Şunu unutmayın: eğer orada tıraş köpüğü yoksa tıraş bıçağının işi de yoktur!

HATA 7: TEKRAR EDEN JİLET VURUŞLARI

Yüzeyinde tıraş köpüğü bulunmayan kuru cildi tıraş etme eğilimi beraberinde bu bölgeye defalarca vuruş yapma hatasını da getiriyor. Bu alışkanlığa kendinizi kaptırdığınızda farkında olmadan aynı bölgeye birden fazla vuruş yapıyorsunuz. Sonra merhaba jilet yanığı – merhaba tahriş!

Aynı bölgeyi ardı ardına tıraş etmek jilet yanığı ve tahrişin en yaygın nedenlerinden biridir. Cilt jiletle her karşılaşmasında bir darbe alır ve cildin fazla darbe alması koruyucu epidermis tabakasının hasar görmesine neden olur. Bu durumda beklendiği gibi tahrişle sonuçlanır. Bu yüzden tıraş makinenizi kontrollü kullanmalısınız.

Unutmayın: Siz sakallarınızı keserek azaltmaya çalışıyorsunuz, kökünden kurtulmaya değil! Bu nedenle eğer alınmamış bir bölge fark ederseniz, bu bölgeden tekrar geçmeyin sakin olun. Yüzünüze keyifle tekrar köpük uygulayın ve burayı ikinci perdede alın!

Yaygın olarak yapılan bu hatalara odaklanıp zamanla düzeltmek, tıraş esnasında ya da sonrasında yaşayacağınız rahatsızlıkları azaltacak ve tıraştan gitgide daha fazla keyif almanıza olanak sağlayacaktır.

RELATED ARTICLES