TIRAŞ KÖPÜĞÜNE DAİR HER ŞEY

TIRAŞ KÖPÜĞÜNE DAİR HER ŞEY - Mühle Tıraş Kültürü

TIRAŞ KÖPÜĞÜNE DAİR HER ŞEY 

Tıraş köpüğü sabun veya kremden elde edilen, jilet ile cilt arasında hem bariyer oluşturan, hem de kayganlık sağlayan tıraşın ana keyif kaynağı maddedir.

"Herkes köpük yapar ama herkes köpürtemez." diyor Caner bey. Caner Denizli, mesleği gereği her gün tıraş olmak zorunda ve zamanla bunu keyfe dönüştürmüş bir yönetici. Yaklaşık 5 yıldır her gün geleneksel tıraş oluyor ve bu süreçte bir çok ürün deneyimlediğinden konu hakkında derin bilgi ve tecrübeye sahip. Tıraş köpüğü ile ilgili akıllara gelebilecek tüm soruları bizler için kaleme aldı. Keyifli okumalar... 

Yazar: Caner Denizli 

Vurur yüze ifadesi, hem tasta, hem yüzde köpürttük bitanesi! :) 

Geleneksel tıraş söz konusu olunca en vazgeçilmez unsur elbette ki köpük. Hele bir de sıcak olursa. Hazırlaması ayrı keyif, yüze uygulaması ayrı keyif. Meditasyon etkisi de cabası. Tıraş sonrası kullanılan sabun/kreme göre bıraktığı koku, nemlendirme ve temizlik hissiyatı ise ekmek kadayıfı niyetine.

Peki en kallavi köpük nasıl hazırlanmalı? Yüzde mi, tasta mı köpürtmeli? Hangi fırça? Tıraş köpüğü nasıl hazırlanır? Doğru köpük nasıl olmalı? Farklı köpürtme yöntemleri nelerdir ve hangi köpürtme şekli için hangi kıl tipinde fırça seçimi uygundur?

 Köpüğün faydaları:

  1. Jilet ve yüz arasında bariyer oluşturarak koruma
  2. Kıl ve kıl köklerini kaldırarak daha rahat tıraş imkânı
  3. Kullanılan sabun/kreme göre nemlendirme ve tıraş sonrası hissiyatı
  4. Kayganlık
  5. Kullandığınız ürüne göre benzersiz koku
  6. Cildi yumuşatma
  7. Uygulama biçimine göre cilde masaj etkisi
  8. Tıraş ile birlikte cildi temizleme ve ölü derilerden arındırma

Saymakla bitmeyecek bu faydalara sahip köpük doğru şekilde hazırlandığında ve uygulandığında daha konforlu bir tıraş imkanı verecektir. Bunun için sabun/krem formuna karar verdikten sonra, fırçanızı köpük oluşturmak için hazırlamanız gerekmektedir. ( Bkz: Sabun mu Krem mi?

tıraştan önce fırçayı yumuşatmak tıraştan önce fırçayı yumuşatmak 2

Aynı zamanda köpürtme kasesi olarak da kullanabileceğiniz Mühle köpürtme kasesi RN 46 bu iş için biçilmiş kaftan. On santimlik çapı ve 7.7 cmlik yüksekliği ile ılık suda yumuşaması için bekleteceğiniz fırçanız için ideal boyutlarda. Ilık suda birkaç dakika bekleteceğiniz fırçanın uçları yumuşayacaktır, aynı işlemi sert sabunlarınız için de yapabilirsiniz. 1mm kadar ılık suyu üzerinde birkaç dakika beklettiğinizde sabun kaldırmak daha kolay hale gelecektir. Elbette ki banyoya dolan o koku ise işin en güzel tarafı. Lütfen bu işlem sırasında elinizi yakacak boyutlarda sıcak su kullanmayınız. Aşırı sıcak su fırçanızın uçlarına zarar verecektir, aynı zamanda fırçanın sapı ve düğüm arasındaki yapıştırıcıya zarar vereceğinden ( genelde epoksi kullanılır ) uzun vadede düğümün fırça sapından ayrılmasına yol açabilir.

Yapılması gerekenleri sıraladığımızda ;

  1. Fırçanızı ılık suda ıslatın, tüm kıl köklerine ılık suyun nüfus etmesine müsaade edin.
  2. Islak fırçanızı Mühle kasenizin içine sap kısmına su gelmeyecek şekilde yerleştirin.
  3. Bu esnada isterseniz ılık bir duş alabilirsiniz. ( Çok hassas cilde sahip kişilerde bu uygulamayı tavsiye etmeyiz. Öyle ki duş sırasında hassaslaşan cilt, tıraş ile birlikte irritasyon yaşayabilir. ) 
  4. Fırçanızı kaseden çıkartın, suyunu sıkın ve birkaç defa sallayın.
  5. Sabun ya da krem formuna karar verdikten sonra kasenizde dairesel hareketler marifetiyle bir dakika boyunca köpürtün. Başlangıçta sulu ve baloncuklu olan köpüğünüz zamanla daha kıvamlı ve yoğun hale gelecektir. Eğer süzme yoğurt ya da kremşanti kıvamına geldiğini düşünüyorsanız köpüğünüz hazırdır.
  6. Bu işlemden sonra köpüğü yüzünüze uygulayın. 

tıraş köpüğü nasıl yapılır   tıraş köpüğü kasede nasıl yapılır

Köpürtme çeşitleri

  1. Yüzde köpürtme
  2. Tasta köpürtme
  3. Tasta başlayıp yüzde devam etme
  4. Elde köpürtme

 1.Yüzde köpürtme

Kullanıcılar tarafından en çok uygulanan ve sevilen yöntem. Fırça marifetiyle yüzünüze masaj yapma imkanı da veren bu yöntemde, fırçanın sıcaklığını yüzünüzde hissetmek, kıl tipine göre fırçanın okşarcasına etkisiyle tıraş olmak muhteşem bir duygu. İşte burada karşımıza iki güzel seçenek çıkıyor: Mühle Silvertip fibre ve mühle silvertip porsuk fırçası. Sentetik bir fırça olan silvertip fibre gerek kullanım kolaylığı gerekse yumuşacık kıllarıyla tıraş keyfinizi bambaşka noktalara taşıyor. Porsuk ya da diğer doğal kıl tiplerinde yapmış olduğumuz ılık suda bekletme işlemine silvertip fibre fırçalarda gerek yok. 21mm çapındaki bu harika fırça küçük boyutu ile ince çalışmanız gereken bıyık bölgesinde harika işler çıkartıyor. Yumuşacık kılları, köpük performansı ile bir adım önde. Daha yoğun masaj etkisini sevenler Nom serisi black fibre fırçasını tercih edebilirler. Daha kalın kıl yapısı ile daha kısa sürede, daha çok köpük yapma imkanı veren Nom black fibre tıraş sonrası temizleme ve kurutma kolaylığı sayesinde porsuk kullanmak istemeyen kullanıcılar için ikinci bir alternatif olabilir.

Yüzde köpürtme işlemini yaparken her ne kadar uzun vadede kıllara zarar verilmemesi için dairesel hareketlerden kaçınılması tavsiye edilse de , şahsen ben bu konuda kararı siz değerli tıraş severlere bırakıyorum. İsterseniz dairesel, isterseniz süpürme hareketiyle köpüğü yüzünüze uygulayabilirsiniz. Birden fazla perde tıraş olacaksanız, ikinci perdede hassaslaşan cildinize zarar vermemesi için boyun bölgesinde dairesel hareketler yapmamanızı tavsiye ederim.

yüzde köpürtme    yüzde köpürtme - 2

Yüzde köpürtme kimler için uygun değildir?

Tıraş sırasında ya da sonrasında cilt hassasiyeti yaşayan kullanıcılara tavsiye edilmez. Aşırı bir cilt hassasiyetiniz varsa, tasta köpük yapmak sizin için daha uygundur.

Yüzde köpürtme için hangi kıl tipi tavsiye edilir?

Sert ya da çizici karakterde olmayan kıl tipleri yüzde köpürtme için kullanılabilir. Yüzde köpürtme için Silvertip Fibre sentetik, Black Fibre sentetikboz porsuk ( Silvertip bagder porsuk kılı) fırçalar uygundur.

yüzde köpürtme - 3   yüzde köpürtme - 4

2. Tasta köpürtme

Tasta köpürtme, yüzde köpürtmek istemeyen tıraş severlerin kullandığı ikinci yöntem. Yüzde köpürtmeye kıyasla daha zahmetli ve daha uzun sürede köpük yapmanızı sağlıyor. Batıcı ve çizici bir fırçaya sahipseniz, hassas cildiniz sebebiyle kızarıklık istemiyorsanız, tasta köpük yaparken sabun ya da kreminizin o muhteşem kokusunu içinize çekmek istiyorsanız elbette ki bunlara değer. 15-20 saniyelik sabun yüklemesine müteakip dairesel hareketler ile köpürtme kasenizde yaklaşık 1-2 dakika içinde muhteşem bir köpük elde edebilirsiniz. Sonrasında fırça marifetiyle ya da elinizle bunu yüze uygulayabilirsiniz. Nom serisi domuz fırçalar daha kalın kıl yapısı ile bu iş için biçilmiş kaftan. Tabii ki kış aylarında sıcak domuz fırça keyfi de bir başka olacaktır. İsterseniz bu fırçanızla yüzde de köpürtme yapabilirsiniz.

tasta köpürtme 1    tasta köpürtme 2

Tasta köpürtme için hangi kıl tipi tavsiye edilir?

Tasta köpük yapmak için tüm kıl tipleri uygundur. Sert ya da batıcı tipte bir tıraş fırçanız varsa, cildinizin hasssiyet göstermemesi açısından tasta köpürtmeniz daha faydalıdır. Nom domuz kılı fırçalar, Nom saf porsuk fırçalar sert yapısıyla özellikle tasta köpürtmek için daha uygundur.

tasta köpürtme 3    tasta köpürtme 4

3. Tasta başlayıp yüzde devam etme

Tasta fırça ve köpüğü hazırlayıp sıcak köpüğü yüzünde hissetmek isteyen tıraş severlerin kullandığı pratik bir yöntem. Benimde en çok kullandığım yöntemlerin başında geliyor. Sabun yüklemiş olduğum fırçamı tasta hazırladıktan sonra yüzümde son şekli veriyorum. Böylelikle hem fırçanın masaj etkisinden faydalanabiliyorum hem de tasta ilk köpüğü hazırladığım içim cildimi yormamış oluyorum.

Tasta başlayıp yüzde köpürtmek için hangi kıl tipi tavsiye edilir? 

Bu yöntem için Mühle’nin hem silvertip fibre hem porsuk fırçalarını tercih edebileceğiniz gibi Nom serisinden de zevkinize göre black fibre, domuz ya da porsuk tercihi yapabilirsiniz.

4. Elde köpürtme

Köpük kıvamına önem veren, yeni başlayan kullanıcıların genelde uyguladığı yöntem. Sabun/krem yüklediğiniz fırçanızı süpürme yöntemi ile elinizde hazırlıyorsunuz, ara sıra kıvam kontrolü yaparak köpüğün uygunluğunu da test edebilirsiniz. Sonrasında yüzünüze masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

elde köpük hazırlama    elde köpük hazırlama 2

elde köpük hazırlamak    elde köpük hazırlamak 2

yüze köpük sürmek    yüze köpük sürmek 2

 

Bol köpüklü, keyifli tıraşlar dilerim.

 

RELATED ARTICLES