YAPRAK JİLETLERE DAİR HER ŞEY

YAPRAK JİLETLERE DAİR HER ŞEY - Mühle Tıraş Kültürü

Geleneksel tıraşa geçiş yaptık, jiletli tıraş makinesi aldık, tıraş fırçası ve bakım malzemelerimiz dâhil her şey tam. Peki, yaprak jilet? Hangi marka yaprak jilet benim için en uygun? Yaprak jilet çeşitleri nedir? Keskinlik dereceleri nedir? Yaprak jilet nerede satılır? Yaprak jilet kaç kere kullanılır? Yaprak jiletler nasıl muhafaza edilir? Yaprak jilet tavsiyeleriyle bu soruların yanıtlarını vereceğiz.

 

Hangi yaprak jilet/keskinlik derecesi benim için en uygun?

Islak tıraş söz konusu olduğunda bilmeniz gereken tek bir doğru vardır: İdeal senaryonun ne olması gerektiğini herkes kendi bulmak zorundadır. Bu şu anlama gelir: sizin için doğru köpürtme şekli, doğru tıraş makinesi, hangi jiletle rahat tıraş olduğunuz, hangi yönlerle tıraş olduğunuz size özeldir. Bu nedenle yaprak jilet tavsiyesi söz konusu olduğunda, sizin için tek bir doğru yoktur, olmamalıdır.

Cilt ve sakal tipiniz, tıraş olma sıklığınız, kullandığınız tıraş makinesi ve elbette kişisel kullanım zevklerinize göre, farklı keskinlik derecelerinden yaprak jiletleri denemeli, kendiniz için en iyi olanı bulmalısınız. Farklı yaprak jiletleri denediğinizde, sonuç olarak genel bir bakış açısına sahip olacak ve neye ihtiyacınız olduğunu bileceksiniz.

Yaprak jilet tavsiyesi için genel olarak şunlar söylenebilir: Geleneksel tıraşa yeni başlıyorsanız, agresif ya da orta agresif tıraş makineleriyle çok keskin ya da çok yumuşak jiletler kullanmamanız iyi olur. Orta yumuşaklıkta bir jilet kullanmak başlangıç için idealdir. Daha sonrasında farklı deneyimlerle kendiniz için en iyi olanı bulabilirsiniz.

Mühle 10'lu Yaprak Jilet

Yaprak Jilet Çeşitleri ve Keskinlik Dereceleri

Yaprak jilet çeşitlerine bakıldığında dünyada sayısız üretici ve çeşit var. Mühle, dünya genelinde kullanıcılarına baktığında, tıraş makineleriyle kombinlenen dört farklı yaprak jilete vurgu yapıyor.

Japonya’da üretilen Feather, bilinen en keskin yaprak jilet. Dayanıklılığı ve keskinliğiyle çok sevilen Feather yaprak jilet, sinekkaydı tıraş isteyenlerin mutlaka denemesi gereken bir marka. Ancak daha önce de söylediğimiz gibi, bu işte genel bir doğru yok. Bazı kullanıcılarımız da Feather jiletin tahriş ettiğini, fazla keskin olduğunu söyleyerek daha yumuşak türleri tercih ediyorlar.

Astra yaprak jilet ise daha az keskin olarak bilinen bir diğer popüler marka. Personna Platinum ve Mühle yaprak jiletleri birbirine yakın keskinlik derecesindedir. Astra, Platinum ve Mühle yaprak jiletleri arasında hafif derece farkları bulunsa da, keskinlik olarak birbirine yakındırlar.

Bu markalar dışında farklı marka yaprak jiletlerin keskinlik sıralamasını aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Yaprak jiletlerin keskinlik dereceleri

Keskinlik Karşılaştırması: En düşük sayı en keskin jileti temsil eder. Sayının büyümesi jiletin keskinliğinin azaldığı anlamına gelir.

Marka

Yeni Jiletin Keskinliği

İlk Tıraştan Sonra

İkinci Tıraştan Sonra

Ortalama Keskinlik

Astra
Superior Platinum

49

46

44

46

Astra
Super Stainless

43

38

40

40

BIC
Chrome Platinum

40

33

32

35

Big Ben Super Stainless

49

45

49

48

Bolzano Superinox Inossidabile

52

46

49

49

Crystal

44

37

38

40

Derby Extra
(Green)

53

44

51

49

Derby Premium

51

46

46

48

Feather

32

40

40

37

Gillette 7 O'clock
Permasharp Stainless
(Green)

45

35

42

41

Gillette 7 O'clock
SharpEdge
(Yellow)

46

43

42

44

Gillette 7 O'clock
Super Platinum
(Black)

45

32

36

38

Gillette 7 O'clock
Super Stainless
(Green)

45

38

40

41

Gillette
Nacet Stainless

39

35

38

37

Gillette
Platinum

45

38

39

41

Gillette
Rubie Plus

50

45

41

45

Gillette
Silver Blue

46

41

35

41

Kai
Stainless Steel

53

42

39

45

Merkur

53

51

46

50

Mühle Yaprak Jilet

41

36

37

38

Perma-Sharp
Super

41

30

37

36

Personna
Comfort Coated
(Lab Blue)

48

37

35

40

Personna
Platinum
(Israeli Reds)

41

37

36

38

PolSilver
Super Iridium

46

39

40

42

Rapira
Platinum Lux

44

38

39

40

Rapira
Swedish Super Steel

47

48

47

47

Rockwell Razors

54

51

54

53

Shark
Super Stainless

47

51

56

51

Sputnik

52

43

44

46

Super Tian Li Blue Blades

67

61

60

63

Treet
Carbon
(Black Beauty)

52

62

69

61

Treet
Platinum

45

46

46

46

Voskhod

42

41

39

41

Wilkinson Sword
(German)

46

33

34

38

Wilkinson Sword
(Gillette)

43

40

41

41

 

 

Kaynak: Refinedshave


Yaprak jilet nerede satılır?

Geleneksel tıraşa yeni başlayan kullanıcıların kafasına yaprak jilet nerede satılır sorusu geliyor. Herkesin ulaşabileceği market raflarında, maalesef piyasayı domine eden birkaç markadan başkasını göremiyoruz. Bunların arasında da yaprak jilet bulunmuyor.

Ancak internet alışverişinin yaygın olduğu ülkemizde, aynı gün kargoyla yaprak jilet temin edebileceğiniz bir çok satıcı bulunuyor. Mühle marka yaprak jiletlerine internet sitemizden aynı gün kargoyla ulaşabilir, ya da fiziki satış noktalarımızdan ulaşabilirsiniz. Farklı marka yaprak jiletlere ise Hepsiburada, N11, Bonherre gibi büyük satıcılardan erişmek mümkün. 

Yaprak jilet kaç kere kullanılır?

Müşterilerimizin en sık sorduğu sorulardan bir tanesi de bir yaprak jiletin kaç kere kullanabileceği oluyor. Kullanıcı deneyimlerine bakıldığında, bir yaprak jilet ortalama 3-4 tıraşı görüyor. Ancak kişinin kullandığı jilet, sakal sıklığı, tıraş olma şekli ve sıklığı bu durumu etkileyen faktörler arasında. Farklı jilet tiplerinin ömrü de farklılık gösteriyor.

Mesela dünyanın en keskin yaprak jileti olarak bilinen Feather yaprak jilet, ilk tıraşta keskinlik sıralaması olarak birinci sırada yer alıyor. Ancak ilk tıraştan sonra keskinlikte şaşırtıcı derece 15. Sıraya düşüyor. Bu yüzden ilk ve ikinci tıraştan sonraki keskinlikleri de göz önüne alındığında ortalama keskinlik olarak genel sıralamada 4. Sırada yer alıyor. Ortalama keskinliklerine bakıldığında BIC Chrome Platinum, Perma Sharp Super, Gillette Nacet gibi markalardan daha sonra yer alıyor.

Bu durumda Feather yaprak jileti ilk keskinliğinde kullanmak isteyenler daha sık değişim yaparken, daha orta-yumuşak jiletleri bazı kullanıcılar daha çok tıraşta kullanabiliyor. Bazı kullanıcılar yaprak jiletle tek bir kez tıraş olurken, bazıları köreldiğini hissedene kadar tıraş olmayı seçiyor. Burada esas olan sizin kendinizi nasıl hissettiğiniz ve tıraş konforunuz olmalı.

Yaprak jiletin kaç kere kullanılabileceği konusunda herkesin katılacağı tek bir doğru olduğunu savunuyoruz: Jiletin sakalınızı kesmeyip çekiştirdiğini hissettiğiniz zaman değişim zamanı gelmiş demektir. Kör jiletle tıraş olmak farklı problemlere yol açtığından, jiletin değişim zamanını kendiniz gözlemlemeli, vadesi dolduğunda değiştirmelisiniz.

Yaprak jiletlerimi nasıl muhafaza ederim?

Yaprak jiletlerin işler ve atık halde muhafazası konusu, jiletin ömrü ve güvenlik açısından önem arz ediyor.

Tavsiyemiz, yaprak jiletlerin her kullanımdan sonra tıraş makinesinden ayrılıp, kâğıdı içerisinde ve kapalı bir yerde muhafaza edilmesi. Yaprak jiletler paslanmaz çelikten yapılır. Ancak biz jiletlerin uzun süre nemli veya ıslak ortamlarda bekletilmemesini tavsiye ederiz. Çünkü ıslak veya nemli ortamda bırakılan jiletlerin paslanmaya karşı direncinin azaldığını ve paslanabileceğini düşünüyoruz. Bu yüzden tedbirli olmak önem arz ediyor. Aralıklı tıraş oluyorsak, jileti makineden çıkarmak aynı zamanda pas oluşumunu gözlemlememize de yardımcı oluyor. Bu durumda da jileti hemen değiştirmemiz gerekiyor.

Atık yaprak jiletlerin muhafazası, hem evinizde sizinle yaşayanların güvenliği, hem de doğada yaşayan canlıların güvenliği için önemli bir konu. Atık yaprak jiletlerinizi Mühle Jilet Kumbarasında muhafaza edebilirsiniz. Eskiden jilet kumbaramızın altında, kumbara dolduğunda boşaltmaya izin veren bir mekanizma yoktu. Ancak artık var. Jilet kumbarasının içinde yaprak jiletlerinizi yıllarca güvenli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. İçi dolduğunda ise, toplu bir şekilde teneke kutunun içine koyabilir, ya da güvenli bir şekilde sarıp atabilirsiniz. Bu sayede hem evdeki bireyler, hem de doğadaki canlılar olası tehlikelerden korunmuş olur.

Yaprak jiletlerin hangisini seçmeliyim

 

İlgini çekebilecek diğer yazılar:

KLASİK TIRAŞ MAKİNESİ İLE İLK TIRAŞ VE NE BEKLEMELİ? >>>

MÜHLE JİLETLİ TIRAŞ MAKİNELERİ >>>

JİLETLİ TIRAŞ MAKİNESİ NASIL TEMİZLENİR? >>>

 

RELATED ARTICLES